Dodental zware aardbeving Haïti loopt op tot zeker 724, 1.800 mensen gewond
VideoHaïti is zaterdagochtend omstreeks 08.30 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,2. Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Daarbij zijn volgens de lokale burgerbescherming zeker 724 doden gevallen. Ook raakten zo'n 1.800 mensen gewond, melden de autoriteiten die vrezen voor meer slachtoffers. De schade in het zuiden van het land is groot.
Ik werd wakker en had niet eens tijd om mijn schoenen aan te doen. Het enige dat ik kon doen was rennen
De zware aardbeving was over heel Haïti te voelen. Verschillende inwoners liepen uit paniek de straten op. De USGS meldde eveneens een naschok met een magnitude van 5,2.
Naar verwachting zal het aantal doden nog verder stijden. Een ooggetuige uit Les Cayes in het zuidwesten vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven. Afgelopen nacht zochten Haïtianen naar vrienden en familieleden die vastzitten onder het puin. Premier Ariel Henry belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen die zeker één maand zal gelden. ,,We zullen snel handelen.”
De Amerikaanse geologische dienst USGS schat de kans op een hoog aantal slachtoffers in als waarschijnlijk, met schade in een groot gebied van het Caribische land. President Joe Biden heeft opdracht gegeven onmiddellijk hulp te bieden. De coördinatie is in handen van oud-VN-ambassadeur Samantha Power, die het Amerikaans bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) leidt.
Hulp is ook aangeboden door onder meer Colombia, Chili, Argentinië, Mexico, Venezuela, Frankrijk en Canada. De VS sturen een zoek- en reddingsteam van 65 man, dat allerlei materieel en medische benodigdheden meeneemt. De Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti, zendt voedsel en medische hulp. Ook Cuba en Ecuador sturen teams.
Schade
Veel gebouwen zijn verwoest, zo is te zien op foto’s en video’s op sociale netwerken. Daar circuleren beelden van een ingestorte kerk en andere verwoeste gebouwen in de plaats Jeremie, een stad van 100.000 inwoners die volgens het Rode Kruis op het eerste gezicht qua schade aan de infrastructuur net zo zwaar is getroffen als bij de verwoestende aardbeving van elf jaar geleden.
In Les Cayes, een van de grootste steden van het land, zijn de straten gevuld met puin. Een ooggetuige vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven. Een 34-jarige inwoner van Port-au-Prince zegt dat ze wakker werd van de aardbeving. Haar bed trilde, vertelt ze aan persbureau AP. ,,Ik werd wakker en had niet eens tijd om mijn schoenen aan te doen’’, aldus Naomi Verneus, die ook de aardbeving in 2010 met een kracht van 7 heeft meegemaakt. ,,Het enige dat ik kon doen was rennen. Daarna besefte ik dat mijn twee kinderen en moeder nog steeds binnen waren. Mijn buurman ging naar binnen en riep dat ze direct naar buiten moesten gaan. We renden de straat op.’’
Het epicentrum van de aardbeving bevond zich op 10 kilometer diepte, 12 kilometer ten noordoosten van Saint-Louis du Sud. Later berichtte de USGS over naschokken met een kracht van 5.2 en 5.9. Er werd ook een tsunami-waarschuwing afgekondigd, maar die dreiging is inmiddels verdwenen.
Schok
De schok werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti. Ook in Cuba en Jamaica was de beving te merken.
Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0. Er vielen toen volgens de officiële cijfers meer dan 200.000 doden. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking, raakte dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar. De wederopbouw kwam traag op gang, mede door de politieke instabiliteit. De Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vorige maand vermoord.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hitte-alarm in Italië: Verona en Pisa perken gebruik van drinkwater in door aanhoudende droogte
De droogtecrisis in Italië noopt de steden Verona en Pisa tot inperkingen van het drinkwatergebruik. In Verona gaat dat het verst: tot 31 augustus mag drinkwater tussen 6.00 en 21.00 uur enkel gebruikt worden om te koken, voor persoonlijke hygiëne en om te poetsen. -
Weer aardbeving in Groningen: kracht van 0,6 op schaal van Richter
In Groningen is vrijdagochtend een lichte aardbeving gemeten. De beving vond plaats rond 05.52 uur en had een kracht van 0,6 op de schaal van Richter. -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Acht doden door neerstorten blusvliegtuig boven Turkije
Een blusvliegtuig met acht inzittenden is vanmiddag bij de bestrijding van de bosbranden in het zuiden van Turkije neergestort. Daarbij zijn vijf Russische militairen en drie Turkse inzittenden om het leven gekomen, meldt het Russische ministerie van Defensie.
-
PREMIUM
Lab Marc Van Ranst doet ontdekking over coronatesten: ‘Dit kan een gamechanger zijn’
De afgelopen twee jaar pompten overheden vele miljoenen euro's in PCR-testen om corona op te sporen. Wat als we binnenkort afscheid nemen van die dure testen? Het laboratorium van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft waarschijnlijk een oplossing. ,,Dit kan een gamechanger zijn.” -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.