Volledig scherm
© Pieterjan Luyten

Doel 1 stilgelegd na lek in nucleair gedeelte

De reactor van de kerncentrale Doel 1 in Beveren is stilgelegd als gevolg van een lek in het nucleaire gedeelte. Dat heeft uitbater Engie Electrabel aan het Belgische TV Oost bevestigd.

Quote

In een uur tijd krijgt een medewerker de maximale hoeveel­heid straling die wij hanteren

De lekkage werd begin deze week vastgesteld in het koelsysteem van de reactor. Het herstel verloopt erg moeizaam, omdat de radio-actieve straling in dat deel van de kerncentrale zeer groot is. Tegenover TV Oost heeft Nele Scheerlinck, woordvoerder van kerncentrale Doel, tekst en uitleg gegeven over de lekkage. De oorzaak zou een barst zijn in een waterleiding in het hart van de kerncentrale. Het zou voor het eerst zijn dat dit type leiding gesprongen is. Daarom wordt nu gezocht naar de exacte oorzaak en een passende oplossing.

Dat is echter niet eenvoudig. Scheerlinck geeft aan dat medewerkers die de herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren aan de leiding maximaal een uur aan een stuk kunnen werken op die locatie, vanwege de hoge stralingswaarden. ,,In een uur tijd krijgt een medewerker de maximale hoeveelheid straling die wij hanteren. Onze norm ligt lager dan de wettelijke voorschriften."

Mensen in de omgeving van de kerncentrale lopen geen gevaar. Door de leiding is er wat water verloren gegaan. ,,Maar niet veel. Het is ver onder de limieten die een automatische stop zouden veroorzaken. Er is geen impact op de veiligheid."

Onderhoud

Het onderhoud aan de reactor stond eigenlijk gepland tussen 29 mei en 1 oktober. Engie Electabel heeft nu besloten om het onderhoud meteen uit te voeren. De einddatum van 1 oktober blijft daarbij wel hetzelfde.

Het gebeurt wel vaker dat reactoren in Doel of Tihange, de andere kerncentrale in België, zonder vooraankondiging worden stilgelegd. In buurlanden is veel bezorgdheid over de veiligheid. Vorige week zaterdag deden zo'n 250 mensen in België, onder wie ook Nederlanders, aangifte tegen de Belgische staat, de uitbater en de Belgische atoomwaakhond FANC.

Gammel

Actiegroepen uit Nederland, België en Duitsland willen met hun actie bereiken dat de volgens hen 'gammele' kernreactoren worden gesloten. Zij voerden daarvoor onder meer het grote aantal storingen en stilleggingen aan. 

Doel 1 werd in 1975 in gebruik genomen en is de oudste kerncentrale van België. In februari 2015 werd hij na veertig jaar stilgelegd, maar aan het einde van dat jaar werd hij weer op het elektriciteitsnet aangesloten. De Belgische regering heeft afgesproken dat de centrales uiterlijk in 2025 dichtgaan.