Volledig scherm
Het verhaal van He haalde het Taiwanese nieuws © CTS TV

Dokter haalt vier levende bijen uit gezwollen oog van Taiwanese vrouw

De 29-jarige He uit Taiwan dacht een ooginfectie te hebben en ging naar het ziekenhuis. De dokter onderzocht de zwelling met een microscoop en kwam tot een bizarre ontdekking: hij zag pootjes onder haar ooglid friemelen. Vier zogenoemde zweetbijen deden zich te goed aan het vocht en het zout in haar tranen.

He, wier achternaam bij een persconferentie over het incident niet werd genoemd, merkte dat er iets in haar oog zat toen ze onkruid aan het wieden was bij het graf van een familielid. Ze dacht dat het wat aarde was en probeerde die met water uit te spoelen. Toen ze de volgende ochtend met een gezwollen oog opstond, besloot ze naar het ziekenhuis te gaan. De dokter kon zijn ogen niet geloven toen hij de bijen door zijn microscoop zag.

Quote

Een voor een trok ik ze er heel traag uit, zonder de lichaam­pjes te beschadi­gen.

Dokter Hung Chi-ting

Volgens het Fooyin University Hospital in Taiwan is het de eerste keer ooit dat dit is voorgekomen. ,,Onder een microscoop zag ik iets dat leek op insectenpoten’’, zei het hoofd van de afdeling Oogheelkunde in het ziekenhuis, dokter Hung Chi-ting, tijdens de persconferentie. ,,Een voor een trok ik ze er heel traag uit, zonder de lichaampjes te beschadigen.’’ De dokters konden de vier bijen levend uit haar traankanaal halen.

Door niet in haar ogen te wrijven, kon He haar zicht en het leven van de bijen redden. Haar zicht is nu nog slecht, maar zal zich naar verwachting volledig herstellen.

Zweetbij

Een zweetbij, ook wel bekend onder de naam Halictidae, wordt aangetrokken door het zweet van mensen. De kleine bijtjes met een metallisch uiterlijk kunnen vier tot acht millimeter groot worden en leven vooral in de bergen en rond graven. Normaal zijn ze ongevaarlijk: ze steken alleen als je ze aanraakt.

Volledig scherm
De zweetbij © Shutterstock