‘Domme loser’: Trump beledigt burgemeester Londen bij aftrap staatsbezoek

VideoPresident Trump is in gezelschap van zijn vrouw Melania en andere familieleden in Londen aangekomen voor een driedaags staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Zijn komst is omstreden onder tegenstanders van Trumps beleid. Het bezoek begon vandaag al in Trumps bekende stijl.

Donald J. Trump on Twitter

@SadiqKhan, who by all accounts has done a terrible job as Mayor of London, has been foolishly "nasty" to the visiting President of the United States, by far the most important ally of the United Kingdom. He is a stone cold loser who should focus on crime in London, not me......

Kort voor de landing op vliegveld Stansted beledigde Trump de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, door hem vanuit de Airforce One via Twitter uit te maken voor ‘ijskoude loser’. Trump liet weten dat Khan als burgemeester in aanloop naar zijn bezoek ‘slecht werk’ had geleverd.

De president noemde de manier waarop Khan zich over hem heeft uitgelaten ‘dwaas’ en ‘smerig’ en stipte in zijn tweet aan dat de VS verreweg de belangrijkste bondgenoot van Groot-Brittannië is. ,,Khan kan zich beter op de misdaad in zijn stad richten, dan op mij’’, klinkt het verwijtend.

De Londense burgervader liet zich de afgelopen dagen fel uit over Trump. Hij vergeleek de uitspraken van de Amerikaanse president met die van ‘de fascisten van de 20ste eeuw’. Als het aan Khan zou liggen, zou zijn land ‘de rode loper’ niet uitrollen voor Trump en de zijnen. 

Het was niet de eerste keer dat Khan zich uitsprak tegen het staatsbezoek van Trump aan zijn land. In het verleden leverde hij regelmatig kritiek via Twitter, wat hem in botsing met Trump bracht. Gisteren noemde hij de president nog ‘een van de flagrantste voorbeelden van een groeiende wereldwijde dreiging’. 

Op bezoek bij queen

Na aankomst op het vliegveld werden Trump en zijn echtgenoten per Amerikaanse helikopter naar Buckingham Palace gebracht, waar ze werden ontvangen door koningin Elizabeth II. De Britse vorstin heeft sinds haar troonsbestijging in 1952 op één na (Lyndon B. Johnson - 1908-1973) alle elf Amerikaanse presidenten ontmoet. 

Donald J. Trump on Twitter

Kahn reminds me very much of our very dumb and incompetent Mayor of NYC, de Blasio, who has also done a terrible job - only half his height. In any event, I look forward to being a great friend to the United Kingdom, and am looking very much forward to my visit.

Donald en Melania werden na de landing van de Amerikaanse helikopter in de tuin van het paleis opgewacht door prins Charles en zijn vrouw Camilla, voor een plechtige ontvangst met militaire eer. Daar verwelkomde de vorstin haar Amerikaanse gasten hartelijk en Trump sprak ook even met leden van de erewacht.

De Trumps hebben geluncht bij de koningin en brengen dan een bezoek aan het centrum van Londen. Ze keren deze avond terug naar het paleis voor een staatsbanket. Britse media meldden dat Trump veel familieleden in zijn kielzog heeft, onder wie dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner.

Het is het derde staatsbezoek van een Amerikaanse president aan de Britten, na dat van George Bush eind 2003 en Barack Obama in mei 2011. Het bezoekvan Trump wordt ook overschaduwd door de brexit en de crisis in de Britse Conservatieve partij en regering. Een privéonderhoud met premier Theresa May is volgens Britse media op het laatste moment van de agenda van Trump geschrapt. May is vanaf 7 juni geen leider meer van de Conservatieven. Ze leidt Trump dinsdag rond in het hoofdkwartier tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Britse regeringsleider Winston Churchill (1874-1965).

Trump sluit zijn bezoek woensdag af in Portsmouth op een bijeenkomst ter gelegenheid van D-Day, de landing van de geallieerden in het door nazi-Duitsland overheerste Frankrijk op 6 juni 1944. Daar zijn ook Elizabeth II en Trumps Franse ambtgenoot Macron bij.

Baby Trump-ballon

Volledig scherm
‘Baby Trump’ werd vorig jaar opgelaten door tegenstanders van Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. © Videostill

Sinds het vorige bezoek van Trump aan Groot-Brittannië, waar het ding zijn debuut maakte, wordt de president achtervolgd door een enorme luchtballon die hem als schreeuwende baby voorstelt. Ook dit keer zal de ‘Trump baby blimp’ weer te zien zijn tijdens protesten, vermoedelijk voor het parlementsgebouw.

Het Londens Museum is van plan de opblaas-Trump toe te voegen aan de expositie en wil de ballon aankopen. Wellicht worden kemphanen Kahn en Trump zelfs beiden tentoongesteld. Trumps aanhangers hebben van de burgemeester eveneens een luchtige variant laten maken. Het museum hoopt beide makers binnenkort te spreken.

Gemene Megan Markle

Het bezoek aan Engeland begon al voor Trumps aankomst met een relletje. De Amerikaan noemde Meghan Markle, de hertogin van Sussex, ‘nasty’ (gemeen) in een interview met The SunTrump ontkende dat bij hoog en bij laag en legde de schuld, zoals hem te doen gebruikelijk, bij de nepnieuwsmedia.

,,Ik heb Markle nooit gemeen genoemd’’, aldus de president. De Britse tabloid gaf na de ontkenning echter de geluidsopname van het interview vrij en ontmaskerde Trump als leugenaar. Volgens het Witte Huis zou Trump hebben gedoeld op een uitspraak van Markle, waarin ze zei naar Canada te verhuizen als Trump president werd.

,,Dat wist ik niet. Wat kan ik zeggen? Ik wist niet dat ze gemeen was’’, zegt Trump in het interview met The Sun, over de opmerking die Markle in 2016 deed, voor ze trouwde met de Britse prins Harry. Tegenstanders van het Amerikaanse bezoek, dat met pracht en praal wordt omgeven, hebben vandaag protesten aangekondigd.

Volledig scherm
President Trump en zijn vrouw Melania dalen de vliegtuigtrap af na aankomst in Groot-Brittannië. © AFP

Sadiq Khan on Twitter

History teaches us of the danger of being afraid to speak truth to power. Across the world, the far right is on the rise. Against this backdrop, London stands out as a beacon of hope. And that's worth defending. https://t.co/tBNwuFPe7Y

Volledig scherm
Trump en zijn vrouw brengen een driedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, maar kunnen rekenen op protest. © EPA
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.