Volledig scherm
© AFP

Donald Trump: Aanval op Iran afgeblazen om levens te sparen

UpdateDe Amerikaanse president Donald Trump blies tien minuten voor een geplande aanval op Iran die militaire actie af omdat daardoor 150 mensen zouden kunnen omkomen. Trump meldde op Twitter dat zo’n aanval niet in verhouding zou staan tot het neerschieten van een onbemande Amerikaanse drone door Iran eerder deze week.

Trump meldde dat de Amerikanen in de nacht van donderdag op vrijdag op drie verschillende plekken wilden aanvallen. De gevechtsvliegtuigen die de aanval zouden uitvoeren, waren ‘klaar en geladen'. 

Volgens Amerikaanse media waren de toestellen zelfs al onderweg, terwijl schepen van de Amerikaanse marine in aanvalspositie lagen, toen de aanvalsopdracht door het Witte Huis weer werd ingetrokken. Slechts tien minuten voor de inslag. Trump besloot zijn adviseurs toch nog maar eens te vragen hoeveel slachtoffers er zouden kunnen vallen. ,,150 mijnheer, antwoordde de generaal.’’

In zijn tweet maakte Trump duidelijk dat hij met Iran geen haast heeft. Hij waarschuwde dat het militaire apparaat van Amerika is vernieuwd en gereed is om de kant van Iran op te gaan. ,,Veruit het beste in de wereld’', twitterde de president over het Amerikaanse leger.

Lees door onder de tweet.

De afgeblazen aanval door Amerika moest een vergelding zijn voor het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran. Ook beschuldigt Amerika het andere land van aanvallen op verschillende olietankers in de Golf van Oman.

Iran: Trump heeft ons niet gewaarschuwd
 De Iraanse autoriteiten ontkennen dat de Amerikaanse president Donald Trump had gewaarschuwd dat een aanval aanstaande was. ,,Amerika heeft geen boodschap voor Iran gestuurd via Oman”, verklaarde een woordvoerder van de Iraanse Nationale Veiligheidsraad.

Eerder was bericht dat de Verenigde Staten via Oman een boodschap aan Teheran hadden gestuurd. Anonieme Iraanse functionarissen zeiden tegen persbureau Reuters dat Trump onder meer had doorgegeven dat hij niet uit is op oorlog en op korte termijn wilde praten.

De Iraanse Nationale Veiligheidsraad spreekt dergelijke berichten nu tegen. ,,Het is niet waar”, zegt de woordvoerder volgens de staatstelevisie.