Volledig scherm
© Thinkstock

Donner annuleert cursus cartoontekenen na aanslagen

Uit angst voor een aanslag heeft de Rotterdamse boekhandel Donner een cursus cartoontekenen afgeblazen. De spoedcursus voor bezoekers van alle leeftijden, met als thema 'de vrijheid van meningsuiting', stond gepland voor zondag.

Quote

Je doet het óf wel en dan zonder beveili­ging, met alle risico's van dien, of helemaal niet.

Leo van de Wetering (Directeur Donner)
Volledig scherm
© Thinkstock

De directie vreest onvoldoende te kunnen instaan voor de veiligheid van klanten en medewerkers in de winkel. ,,Met het oog op de aanslagen in Kopenhagen drong zich de vraag op: moeten wij beveiliging regelen,'' verklaart directeur Leo van de Wetering. ,,En daar wilden we niet aan beginnen bij een onschuldig evenement in een openbare gelegenheid.''

Extremisme
De cursus, die zou worden gegeven door de cartoonisten Guido de Groot (oa NRC Next) en Vincent in 't Hout (oa het Parool), stond al langer gepland. ,,Zwaar bewapend met HB-potlood, puntenslijper en papier gaan Vincent en Guido het extremisme te lijf,'' stond te lezen in de uitnodiging, die hiermee verwijst naar de aanslag op satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs op 7 januari. Hierbij schoten moslimextremisten twaalf mensen dood, onder wie acht journalisten en cartoonisten.

Afgelopen zaterdag kwamen twee mensen om het leven bij aanslagen in Kopenhagen, onder meer in op een cultureel centrum. Daar werd net een bijeenkomst gehouden met de controversiële Zweedse Mohammed-cartoonist Lars Vilks. Het thema van deze bijeenkomst: de vrijheid van meningsuiting.

Vrijheid van meningsuiting
,,Het is een dilemma,'' zegt Van de Wetering, die begrijpt dat het afblazen van een cursus cartoontekenen niet lijkt te stroken met het verdedigen van diezelfde vrijheid voor meningsuiting. ,,Maar na de aanslag in Kopenhagen, die ook werd gepleegd in een openbare ruimte, moesten we ons de vraag stellen: willen we beveiligen? Dat laatste willen we pertinent niet. Je doet het óf wel en dan zonder beveiliging, met alle risico's van dien, of helemaal niet.''

  1. Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzichtig want dit is Kenia’
    Over ons

    Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzich­tig want dit is Kenia’

    Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia. Zo luidt de kop boven het artikel over de Nederlandse Tob Cohen dat op 2 augustus op deze site verschijnt. De verdwijningszaak, die een tragische climax zou krijgen en nog steeds niet is opgelost, houdt journalist Caspar Naber vrijwel dagelijks bezig en bracht hem zelfs naar Nairobi. Hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je? Nabers zoektocht in zijn eigen woorden.