Dood IS-leider Baghdadi gemeld, Trump komt later met verklaring

videoDe Amerikaanse president Donald Trump zal vandaag aankondigen dat speciale eenheden een operatie hebben uitgevoerd specifiek gericht tegen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens Newsweek is de IS-leider bij die operatie gedood, al kunnen andere media dat niet bevestigen.

De geheime missie vond plaats in het noordwesten van Syrië. Trump zou daarvoor ongeveer een week geleden toestemming hebben gegeven. Volgens Newsweek is het ministerie van Defensie er ‘vrij zeker’ van dat de IS-leider is gedood. 

Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

De missie zou zaterdag zijn uitgevoerd, nadat belangrijke inlichtingen waren binnengekomen. De locatie in de provincie Idlib, werd al langer in de gaten gehouden, meldt Newsweek. Dat Baghdadi zich in Idlib zou ophouden, is opmerkelijk. Het is het laatste grote rebellengebied in het land, maar wordt voornamelijk gecontroleerd door jihadisten van Hayat Tahrir al-Sham, beter bekend onder de vroegere naam Al-Nusra. De groep is gelinkt aan al-Qaida, een vijand van IS.

‘Groot nieuws’

Na afloop van de operatie, twitterde Trump dat ‘iets heel groots’ is gebeurd. Vervolgens meldde het Witte Huis dat Trump zondagmorgen met een belangrijke verklaring komt. Dat zal hij om 09.00 uur plaatselijke tijd doen. In Nederland is het dan 14.00 uur.

Twee Iraanse bestuurders hebben zondagochtend aan persbureau Reuters laten weten dat zij zijn geïnformeerd over Baghdadi's dood. ,,Wij hebben de informatie van Syrische ambtenaren die het ‘in het veld’ hebben gehoord.”

‘Kalief Ibrahim’ 

De terreurleider verscheen in 2014 voor het laatst in het openbaar, toen hij in Mosul het kalifaat uitriep. Drie jaar later circuleerden hardnekkige geruchten over zijn dood. De terroristenleider is meerdere keren doodverklaard, onder meer door Rusland en Iran. Afgelopen april dook hij voor het eerst in vijf jaar weer op in een video.
Over Baghdadi, die zichzelf 'Kalief Ibrahim' noemde, is weinig bekend. De echte naam van de gevreesde terroristenleider is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij groeide op in Samarra, ten noorden van Bagdad, en is in 1971 geboren.

De Irakees trad in 2010 op de voorgrond als leider van al-Qaeda in Irak. Hij splitste zich later af van al-Qaeda en ging met zijn organisatie verder als Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, ook vaak ISIS en Daesh genoemd). De terreurgroep, later omgedoopt tot Islamitische Staat, zwaaide op het hoogtepunt van zijn macht de scepter over gebieden in Syrië en Irak waar miljoenen mensen woonden.

Volgens persbureau Reuters komt de Iraakse staatstelevisie later vandaag ook met beelden van de aanval op Baghdadi.

NBC Twittert een foto van het complex waar Baghdadi zich zou hebben verschanst.

‘Koerden en Turken hielpen mee’

De Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) claimen dat ook zij bij de missie betrokken waren. Woordvoerder Mustafa Bali: ,,We hebben de slachtoffers van IS gewreekt. De Yezidi-vrouwen, het bloedbad in Kobani, de aanvallen in Kirkuk. We zullen onze mensen blijven verdedigen. Ook SDF-bevelhebber Mazloum Abdi meldde op Twitter dat het opsporen van Baghdadi het resultaat is van gezamenlijk inlichtingenwerk van de milities en de VS.

De Syrisch-Koerdische milities van de SDF streden eerder met steun van de Verenigde Staten tegen Islamitische Staat. Door het vertrek eerder deze maand van Amerikaanse troepen uit de VS voelen de SDF zich verraden door Washington. 

Volgens het Turkse ministerie van Defensie heeft ook Turkije geholpen bij de actie in Idlib. Het ministerie twitterde dat er voorafgaand aan de operatie informatie is uitgewisseld tussen de Turkse en Amerikaanse militaire autoriteiten.