Dader mislukte aanslag Orly riep: Ik wil sterven voor Allah

De man die vanochtend op het Parijse vliegveld Orly werd doodgeschoten nadat hij een militair had belaagd en diens wapen afpakte, stond bekend als een geradicaliseerde moslim. Hij had zowel een fles benzine als een pistool bij zich.

Volgens politiebronnen gaat het om Ziyed ben B. (39). Zijn vader, broer en neef zijn inmiddels aangehouden. De man is ook verantwoordelijk  voor een andere schietpartij, eerder vandaag ten noorden van Parijs. Dat bevestigt Bruno le Roux, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Bij die beschieting raakte een agent lichtgewond. 

Ziyed ben B. heeft tijdens het incident een vrouwelijke militair vastgegrepen. Zaterdagavond bleek uit een persconferentie van de politie dat hij de vrouw een pistool tegen het hoofd heeft gehouden, voordat hij zelf werd doodgeschoten. De man had naast het pistool ook een fles benzine bij zich. Op de persconferentie werd ook duidelijk dat de man 'Ik wil sterven voor Allah' heeft geroepen voordat hij werd neergeschoten. 

Een speciale justitiedienst voor terreurbestrijding onderzoekt de incidenten. De man was bekend bij de politie als crimineel en bij inlichtingendiensten als geradicaliseerde moslim. Hij stond in Frankrijk niet op de lijst van mogelijke terreurverdachten.Zijn vader, broer en een neef zijn opgepakt. De arrestatie van verwanten is routine in een dergelijk onderzoek, aldus de Franse justitie. 

Wapen

Correspondent Frank Renout vertelt dat het incident rond half negen vanochtend plaatsvond. Ziyed ben B. liep op een patrouille van drie militairen af, op vliegveld Orly ten zuiden van Parijs. Hij slaagde er in één van de wapens van één van de militairen te pakken en ging daarmee naar het winkelcentrum op het vliegveld. Daar werd hij neergeschoten.

Volledig scherm
© AFP

Getuigen

,,We waren de controles al voorbij toen er ineens paniek was’’, zegt een getuige op het vliegveld. ,,Mensen gingen rennen en winkels deden hun rolluiken naar beneden. Toen begrepen we wel dat er iets ergs aan de hand was.’’

Quote

We waren de controles al voorbij toen er ineens paniek was. Mensen gingen rennen en winkels deden hun rolluiken naar beneden

Een getuige

Een man en vrouw op straat zeggen: ,,We hoorden knallen. Twee knallen. Ik zag een man die een vrouwelijke militair bedreigde. Snel daarna hoorden we schoten.’’ En iemand anders stond bij de bagageband in het vliegveld toen de politie zei dat er iets was gebeurd. ,,We mochten niet weg.’’

Volledig scherm
© AFP

Onderzoek

De politie begon een grote veiligheidsoperatie en waarschuwde het publiek via Twitter. Honderden mensen werden van het vliegveld geëvacueerd en kwamen op straat te staan. Ook zouden sommige mensen gedwongen zijn in het vliegtuig te blijven zitten, waarmee ze vanochtend aankwamen. Het hele vliegveld werd ontruimd en alle vluchten van en naar Orly werden opgeschort. 

Het incident was in de zuidelijke terminal, die blijft waarschijnlijk tot in de avond dicht. De westelijke terminal heropende snel. De luchthaven van Orly, ten zuiden van Parijs, is met circa 30 miljoen reizigers per jaar de tweede luchthaven van Frankrijk.

Ziyed ben B. 

De 39-jarige Ziyed is geboren in Parijs en was woonachtig ten noorden van de Franse hoofdstad. Hij is in het verleden veroordeeld voor diefstal en drugshandel. Een onderzoek in 2015 naar de vermeende radicalisering van de man, leverde toen nog niks op. Hij zou niet op een lijst hebben gestaan van mensen die in de gaten werden gehouden om hun radicalisering of om eventuele plannen voor terroristische aanslagen.

Volledig scherm
Een foto van een beeldscherm waarop de neergeschoten belager in de hal van vliegveld Orly is te zien. © AFP

Schietpartij

Eerder vandaag, vanochtend om 06.55 uur, was Ziyed betrokken bij een schietpartij ten noorden van Parijs. Daar raakte een agent licht gewond, toen hij samen met twee collega's een auto voor controle aanhield in Stains. De bestuurder stopte de auto wel, maar schoot vervolgens op de agenten en ging ervandoor. Volgens de politie was het Ziyed. De auto waar hij in reed, zou zijn teruggevonden in het zuidoosten van de Parijse regio. 

Daar zou de man een auto hebben gestolen die werd teruggevonden op een parkeerplaats van de luchthaven Orly. Onderzoek naar een verder verband tussen dat incident en de aanval op het vliegveld loopt nog.