Bahareh Zare Bahari vroeg asiel aan in het Aziatische land omdat ze bang is om bij terugkeer in Iran opgepakt te worden.
Volledig scherm
Bahareh Zare Bahari vroeg asiel aan in het Aziatische land omdat ze bang is om bij terugkeer in Iran opgepakt te worden. © Facebook

Doodsbange Iraanse miss smeekt om asiel

Een voormalige miss uit Iran zit al een week vast op een luchthaven op de Filipijnen. Bahareh Zare Bahari vroeg asiel aan in het Aziatische land omdat ze doodsbang is om bij terugkeer in Iran gearresteerd en geëxecuteerd te worden. Iran heeft de Filipijnen gevraagd om Zare Bahari uit te leveren. 

In het uitleveringsverzoek zegt Iran dat de voormalige miss Iran gezocht wordt in verband met de mishandeling van een Iraanse burger. Zelf ontkent Zare Bahari de beschuldigingen en claimt in een video dat die politiek gemotiveerd zijn. In het verleden heeft zij haar steun uitgesproken aan activisten die zich verzetten tegen het Iraanse regime. Ook zwaaide de voormalige miss vorig jaar, tijdens een schoonheidswedstrijd op de Filipijnen, met een poster van sjah Mohammed Reza Pahlavi, de voormalige kroonprins van Iran en de zoon van de laatste sjah.

,,Ik gebruikte zijn foto in een schoonheidswedstrijd en nu zijn ze furieus’’,  zei ze tegen Arab News. ,,Als ik word uitgeleverd, krijg ik de doodstraf óf op zijn minst een celstraf van minimaal 25 jaar.’’ Om haar protest kracht bij te zetten heeft Zare Bahari ook een video verspreid op Twitter. ,,Ik smeek jullie om deze video te delen’’, zegt ze onder meer. ,,Ik ben zes dagen geleden aangehouden op het vliegveld hier op de Filipijnen. Ik weet nog steeds niet waarom, het is mijn recht om te weten voor welke misdaad ik word vastgehouden.’’

Een woordvoerder van het ministerie van justitie van de Filipijnen belooft dat het asielverzoek van Zare Bahari op tijd wordt behandeld.

Influencer

Eerder deze maand werd de Iraanse influencer Sabar Tabar opgepakt. De jonge vrouw werd gearresteerd door de Iraanse cultuurpolitie omdat ze zich bezondigd zou hebben aan godslastering. Tabar werd met haar griezelige zombie-imitaties van de filmster Angelina Jolie een wereldwijde internetsensatie.

Het is niet de eerste keer dat vluchtende vrouwen op een dergelijke wijze hulp vragen. Eerder had de Saoedische tiener Rahaf Mohammed al-Qunun zich in een Thaise hotelkamer verschanst en hulp gevraagd via Twitter. Die zaak kreeg internationale aandacht en de jonge vrouw mocht uiteindelijk doorreizen naar Canada, waar ze asiel kreeg. Later waren er de Saoedische zussen Maha (28) en Wafa al-Subaie (25), die wereldwijd aandacht kregen door naar Georgië te vluchten en online om bescherming te vragen. 

Zare Bahari
Volledig scherm
Zare Bahari © Facebook
  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”