Volledig scherm
Een foto van Abdellah Nouamane gepost in juni 2014. © Foto RV

Doodverklaarde Antwerpse Syriëstrijder blijkt springlevend

Abdellah Nouamane (23), een Antwerpse Syriëstrijder die vorige zomer dood was verklaard, blijkt toch nog in leven te zijn. IS deed zelfs zijn moeder geloven dat hij sneuvelde. Dat zou kunnen betekenen dat hij met plannen rondloopt voor een aanslag op westerse bodem.

Volledig scherm
Syriëstrijder Abdellah Nouamane. © Kos

Nouamane is de zoon van Fatima Ezzarhouni, een moeder die probeert om de radicalisering in te dijken en ook de politiek instapte. Omdat zij zelf verklaarde dat haar zoon omgekomen was, werd het bericht van zijn overlijden geloofwaardig geacht. Maar de vrouw blijkt misleid te zijn door Islamitische Staat. Veiligheidsdiensten konden immers achterhalen dat Nouamane nog altijd leeft en tot IS behoort.

Er zijn geruchten dat hij opgepakt werd door de Syrische Koerden, maar die zijn nog niet bevestigd. Daardoor is het ook niet duidelijk of hij nog een gevaar vormt voor België. Enkele jaren geleden stuurde Nouamane wel huiveringwekkende dreigementen naar België. Ondertussen is hij ook één van de weinige Belgische Syriëstrijders die uitdrukkelijk veroordeeld zijn voor het plannen van een aanslag op Belgische bodem.

Een strijder doodverklaren is al vaker een IS-tactiek gebleken om hem aan de aandacht te onttrekken, zodat hij een aanslag zou kunnen plegen. Dat gebeurde ook met Abdel Hamid Abaaoud, de Molenbeekse organisator van het bloedbad in Parijs. Nouamane vertrok naar Syrië in 2013 als rekruut van Shariah4Belgium. Het jaar daarop getuigde een kompaan al dat hij er mensen zou hebben gedood.

Volledig scherm
Syriëstrijder Abdellah Nouamane, aka Abu Jihad al-Belgiki. © RV
  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.