Doodverklaarde en beruchte IS’er uit Antwerpen zit vast in Koerdische gevangenis

videoZelfs zijn moeder dacht dat hij gesneuveld was, maar één van de beruchtste Syriëstrijders uit België, Abdellah Nouamane (24), zit vast bij de Koerden. Dat zou blijken uit beelden die daar in een ‘zwaar beveiligde’ gevangenis zijn gemaakt. Uitgerekend in die gevangenis waren al zeker twee grootschalige ontsnappingspogingen.

Op de beelden is te zien dat zeker honderd mannen in een oranje gevangenisplunje verspreid op de grond zitten. Velen met nog zichtbare sporen van zware verwondingen en sommigen vel over been. De meesten reageren hooguit wat nieuwsgierig, maar verder apathisch wanneer er een journaliste voor hun tralies verschijnt. Maar enkelen stappen meteen naar haar toe. Een kerngezond uitziende jonge kerel spreekt haar ook aan. ,,Ik ben afkomstig uit België", zo zegt hij met een even onderzoekende als zelfverzekerde blik.

De journaliste werkt voor de Amerikaanse zender CBS en mag als allereerste filmen in een 'high security prison' van de SDF, de Syrische Democratische Strijdkrachten die het noorden van het land in handen hebben en grotendeels uit Koerden bestaan. De Belg die zich tot haar richt, is door verscheidene bronnen herkend als Abdellah Nouamane. Een gewezen militant van Shariah4Belgium uit Antwerpen die in 2013 vertrok naar het front. Daar groeide hij uit tot één van de beruchtste Belgische Syriëstrijders, zeker nadat hij een ‘oorlogsverklaring’ aan het adres van België had geuit. ,,Alles in België gaat in de lucht", sprak hij in augustus 2015 in een geluidsboodschap. ,,Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen... Wij houden geen rekening meer met onschuldige slachtoffers."

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© Privéfoto

IS tot einde trouw

'Abu Jihad Al-Belgiki', zoals hij zich in Syrië liet noemen, was toen al bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld als lid van een terroristische groepering. Later kwam daar nog vijf jaar bij voor zijn plannen om een aanslag te plegen. Hij werd meerdere malen doodverklaard en zelfs zijn moeder - die al jarenlang ijvert tegen radicalisering en om die reden de Belgische politiek in is gegaan - geloofde het. Tot er in maart van dit jaar onmiskenbare tekenen kwamen dat hij nog leefde. Geruchten gingen toen al dat de Koerden hem hadden gevangen in het laatste IS-bolwerk Al-Baghouz, maar die lijken nu dus pas bevestigd.

Of Nouamane zijn radicalisme intussen kwijtgeraakt is, valt niet af te leiden uit zijn korte verschijning op CBS. Maar mensen die hem hebben gekend bij Islamitische Staat zeggen dat hij daar tot op het allerlaatste moment achter de bloeddorstige terreurgroep is blijven staan. Het Nederlandse meisje met wie hij in Syrië trouwde, de Utrechtse Youssra C. (21), zit al sinds maart in het beruchte detentiekamp van Al-Hol. Ze staat op de Nederlandse sanctielijst terorrisme.

Massale uitbraakpogingen

Of het geruststellend is dat Nouamane opgesloten zit, is nog maar de vraag. IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi riep zijn volgelingen deze week nog op om gevangenen te bevrijden - wat eerder al lukte in Irak. Ingewijden zeggen tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws dat Nouamane vastzit in Dêrik. 

Daar was in april al eens een grote uitbraakpoging, waarvoor zelfs gevechtsvliegtuigen moesten worden gestuurd. En CBS kreeg beelden van een nieuwe poging, die zich een week geleden voltrok. Een man deed alsof hij stierf en lokte zo cipiers zijn cel in, waarop vele tientallen gevangenen voorbij twee hekken konden komen. Uiteindelijk zou iedereen zijn gepakt, maar het incident bewijst dat 'veilig achter de tralies' een relatief begrip blijft in Syrië.

Volledig scherm
Een foto van Abdellah Nouamane gepost in juni 2014. © Privéfoto
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.