Volledig scherm
Een journalist laat de bewakingsbeelden zien die de politie bestudeert. Op de beelden zijn een man en vrouw te zien vlakbij de plek waar Skripal en de vrouw werden aangetroffen. © Getty Images

'Doodzieke vrouw Engeland is dochter Russische ex-spion'

De jonge vrouw die zondagmiddag naast de doodzieke Russische ex-spion Sergei Skripal is aangetroffen op een bankje in Salisbury is zijn dochter. Dat melden de Britse autoriteiten. Joelia Skripal woont in Rusland maar was op bezoek bij haar vader in het plaatsje in het zuidwesten van Engeland. Net als haar vader werd zij doodziek afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Volledig scherm
De omgeving in Salisbury is afgezet. Achter de agenten is de tent te zien dat het bankje afschermt waarop Skripal en de vrouw werden aangetroffen. © REUTERS

Het tweetal werd zondag ernstig ziek en bewusteloos aangetroffen op een bankje bij een winkelcentrum. Ze zijn volgens de politie met een nog onbekende substantie toegetakeld en liggen in het ziekenhuis. Voor hun leven wordt gevreesd. Enkele hulpverleners die snel bij het tweetal arriveerden zouden ook zijn behandeld aan 'niet ernstige verschijnselen'. Een van hen is nog in het ziekenhuis. 

De man op het bankje werd door Britse media al snel geïdentificeerd als de 66-jarige Sergei Skripal. Hij kreeg in 2010 onderdak in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS. Skripal was in 2006 in Rusland veroordeeld wegens hoogverraad en kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar voor spionage voor de Britten. Hij speelde in Europa informatie door aan MI6, de Britse geheime dienst, over Russische geheim agenten die undercover in Europa werkten.

De jonge vrouw blijkt nu zijn dochter te zijn. Bekenden van de 33-jarige Joelia hadden al twee dagen niets meer van haar vernomen.

Opgeschaald

Het is de volgende episode in de vermeende vergiftiging van de Russische ex-spion die de gemoederen in Engeland flink bezighoudt. Het onderzoek naar de zaak is in volle gang. Ook vandaag is de omgeving van het bankje waarop het stel werd aangetroffen afgezet met politiewagens en -linten. Een restaurant en pub worden dichtgehouden. Agenten staan op strategische plekken opgesteld. Een tent schermt het bankje af waarop het tweetal werd aangetroffen. 

De lokale politie krijgt nu bij het onderzoek ook hulp van antiterreureenheid. Dat maakte het hoofd van die eenheid Mark Rowley vandaag bekend. Volgens hem is de zaak zo ongewoon en urgent dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen. 

De autoriteiten doen onderzoek in de omgeving van het bankje, nemen her en der monsters af, ondervragen getuigen en doen onderzoek naar camerabeelden. Zo vroeg de politie de beelden op van een fitnesscentrum in het winkelcentrum in Salisbury. Daarop zijn een man en vrouw te zien die om 15.47 uur langslopen, vlakbij de plek van het bankje en vlak voor het moment dat vader en dochter Stripal werden aangetroffen. Vermoedelijk zijn zij het die op de beelden zijn te zien. ,,De politie heeft de beelden goed bekeken'', zegt manager van het centrum Cain Prince. ,,Ze waren geïnteresseerd in het tweetal. Het waren de enige beelden die ze hebben meegenomen. Ook wilden ze een lijst met namen van iedereen die tussen 15.00 en 16.00 uur onze fitness heeft bezocht.''

Familiedrama

Volledig scherm
Sergei Skripal tijdens een zitting in een Russische rechtbank in 2006. © REUTERS

De geruchtenmolen draait ondertussen op volle toeren. Zo melden verschillende Britse media dat Skripal onlangs nog een bezoek aan de politie bracht omdat hij voor zijn leven vreesde. Zijn 43-jarige zoon zou vorig jaar tijdens een vakantie in Sint-Petersburg zijn overleden. Diens vriendin moest toen in een ziekenhuis worden behandeld voor leverfalen. Ook Skripals vrouw (2012) en broer (2016) overleden in de afgelopen jaren, volgens de familie onder verdachte omstandigheden. 

De vergiftiging van Skripal en dochter Joelia roept herinneringen op aan de liquidatie van Alexander Litvinenko. Deze ex-officier van de Russische veiligheidsdienst FSB en voorganger KGB ontsnapte aan vervolging in zijn vaderland door naar Engeland te vluchten. Begin november 2006 werd hij ernstig ziek en overleed drie weken later. Hij bleek vermoord met het radioactieve polonium, dat in een hotel in zijn thee was gedaan.

Moskou

Volgens een Britse onderzoekscommissie hebben twee Russen Litvinenko vermoord. Zij spraken met hem af in het hotel waar hij is vergiftigd. Het Kremlin zou de opdracht hebben gegeven. Alles wijst er volgens de onderzoekers op dat ze de moord pleegden in opdracht van veiligheidsdienst FSB, Litvinenko's vroegere werkgever. Beide mannen ontkenden betrokkenheid. Zij keerden terug naar Rusland. Ook Moskou ontkende in alle toonaarden.

Het Kremlin reageerde vandaag afgemeten op de zaak. Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin liet weten dat Rusland nog geen bericht vanuit Engeland had gehad met een verzoek om medewerking, maar dat Moskou ,,altijd klaarstaat om te helpen.'' Dimitry Peskov sprak van een ,,tragisch incident.'' En dat de Britse media met een beschuldigende vinger in de richting van Rusland wijzen? ,,Daar hebben ze niet lang voor nodig gehad.''

Volledig scherm
Restaurant Zizi in het Engelse Salisbury werd gesloten nadat Skripal op een nabijgelegen bankje werd aangetroffen. Ook vandaag gaat het onderzoek in de omgeving verder. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’