Door criminelen ontvoerde jongen (13) na 42 dagen vrijgelaten: ‘Plots kwam hij thuis aangewandeld’
UpdateEen 13-jarige zoon van een beruchte Koerdische familie uit Genk is na 42 dagen ontvoering vrijgelaten. De politie heeft vannacht zeven verdachten gearresteerd. De bende had de jongen ontvoerd voor losgeld.
Delen per e-mail
In de nacht van maandag 20 april op dinsdag 21 april drongen ontvoerders gemaskerd en zwaar bewapend de ouderlijke woning binnen en namen met geweld de 13-jarige zoon mee. Afgelopen nacht, kort na middernacht, kende de ontvoering een ontknoping met de vrijlating van de minderjarige.
De familie van wie het zoontje ontvoerd werd, was in het verleden betrokken bij drugsonderzoeken. Zowel de vader als een oom van het jongetje weden in 2019 veroordeeld voor een cocaïnesmokkel. De oom zit momenteel vast. Het eerste waar het Limburgse parket aan dacht toen de jongen begin april werd ontvoerd, was dan ook aan een afrekening in het drugsmilieu. Bendes ontvoeren vaker (familie-)leden van een andere bende wanneer een partij drugs verloren gaat, en er een schadevergoeding wordt geëist.
Honderd rechercheurs
In het geval van de 13-jarige Limburgse jongen ziet het ernaar uit dat het inderdaad om een zuivere criminele ontvoering om losgeld ging. De politie zette honderd rechercheurs op de zaak. In het opsporingsonderzoek werkten de Nederlandse, Franse en Amerikaanse politie en justitie samen. Daardoor kwamen de verdachten in beeld.
De jongen werd uiteindelijk vannacht iets voorbij de klok van middernacht vrijgelaten. Hij werd met een wagen tot dicht bij zijn ouderlijk huis gebracht. Daar kwam hij vervolgens in gezonde toestand aangewandeld.
De ontvoering duurde 42 dagen. Tussen ontvoerders en familie zijn er veelvuldig contacten geweest over het losgeld. De ontvoerders hadden tweemaal een teken van leven gegeven. Of en hoeveel losgeld betaald is, willen politie en justitie niet zeggen. Volgens de Belgische omroep VRT zou het gaan om een losgeld van 5 miljoen euro, maar daarover wilde de woordvoerder van het parket niets zeggen. De meeste ontvoerders waren volgens de VRT geradicaliseerde moslims.
Direct na de vrijlating van het kind viel de politie binnen in twaalf woningen in Antwerpen en Belgisch Limburg (Maaseik, Zutendaal en Houthalen-Helchteren). Het kind en de familie krijgen medische en psychische bijstand. Meer informatie geven politie en justitie in het belang van het onderzoek niet.
Langstdurende ontvoering in Belgische geschiedenis
De zaak is, op de zaak-Marc Dutroux na, de langstdurende ontvoering in de Belgische geschiedenis. De Limburgse jongen is tien dagen langer vastgehouden dan Anthony De Clerck die in februari 1992 werd ontvoerd en 32 dagen in handen was van de daders.
De federale politie Limburg en het Limburgse parket handelden met grote voorzichtigheid om het leven van de jongen niet in gevaar te brengen. Dat verklaart mede waarom de ontvoering pas zondagnacht werd opgelost. Aan journalisten werd gevraagd de ontvoering stil te houden om de jongen niet in gevaar te brengen. Dat embargo werd nageleefd, tot tevredenheid van het Limburgse parket.
Het kind en de familie krijgen medische en psychische bijstand. ,,De jongen toonde zich mentaal zeer sterk en heeft ons positief verrast met zijn instelling”, zegt Kris Vandepaer (49), gerechtelijk directeur van de federale politie.
Bekijk hier onze populairste video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toezichthouder luchtvaart VS gaat Boeing 777-motoren onderzoeken
De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft een onmiddellijke inspectie ingesteld van alle toestellen van het type Boeing 777-200 met een motor van Pratt &Whitney van het type PW4000. Dergelijke toestellen worden hangende het onderzoek aan de grond gehouden nadat zaterdag een motor uitviel bij een vlucht van United Airlines. -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Ex-adviseur New Yorkse gouverneur Cuomo: ‘Hij kuste mij en stelde een potje strippoker voor’
De Amerikaanse Lindsay Boylan, voormalig medewerkster van de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, zegt dat de Democratische politicus haar ooit zonder toestemming op de mond kuste. Boylan beschuldige Cuomo al eerder van seksuele intimidatie, maar komt nu met ontluisterende details.
-
PREMIUM
Engelse reizigers verplicht in coronahotel: ‘Boris, wie gaat dit betalen? Ik ben mijn baan kwijt!’
Reizigers uit landen met coronamutaties moeten sinds vorige week in Engeland verplicht op eigen kosten in hotels in quarantaine. Het systeem oogt allesbehalve waterdicht. -
Elite in Zuid-Amerika dringt schaamteloos voor bij coronavaccinatie
Zelfs in de coronacrisis maakt de elite van Latijns-Amerika driftig gebruik van de ellenbogen. Waar het maar kan dringt zij voor bij de vaccinatie die bijna nergens vlekkeloos verloopt. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.