Door landmijn gedode toerist in Myanmar blijkt Duitser te zijn
De toerist die eergisteren in Myanmar om het leven kwam door een landmijn, is een 40-jarige Duitser. Dat heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Aanvankelijk was sprake van een Nederlands slachtoffer.
De verongelukte toerist bevond zich volgens de politie in een voor bezoekers verboden gebied. Hij reed met een Argentijnse reisgezellin op een huurscooter. ,,Ze waren niet vergezeld door een gids’’, verklaarde Aung Za Win van de lokale hulpverleningsorganisatie Charity Without Borders tegenover de Myanmar Times.
Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken staat de ambassade in de hoofdstad Rangoon in contact met de nabestaanden en de Myanmarese autoriteiten.
De Argentijnse reisgezellin van de Duitser raakte gewond. Het drama vond plaats in de buurt van Hsipaw, een bij toeristen populaire stad gelegen op zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Mandalay.
Reisadvies
Myanmar ligt bezaaid met landmijnen, een erfenis van een burgerconflict dat al tientallen jaren aanhoudt. In haar reisadvies voor Myanmar, voor het laatst geüpdatet in oktober, ontraadt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar Hsipaw en verschillende andere delen van de staat Shan. Dit vanwege ‘burgerlijke onrust en een gewapend conflict’.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in haar reisadvies voor ‘onontplofte explosieven en landmijnen’ in de grensgebieden van Myanmar. Ze raadt reizen naar het noorden van de staat Shan af, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. In het noorden van de staat Shan vinden volgens het ministerie regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger. ,,Deze gevechten komen soms dichtbij populaire toeristische bestemmingen zoals Hsipaw.”
Op een bijgevoegde landkaart van Myanmar ligt Hsipaw op de grens van een rood gebied (niet reizen) en een oranje gebied (alleen reizen indien noodzakelijk). ,,In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt”, aldus het ministerie.
Landmijnongelukken
De Duitser en zijn Argentijnse reisgezellin waren niet de eerste toeristen die slachtoffer werden van een landmijn. In 2016 raakten twee 24-jarige toeristen uit Duitsland en hun gids in dezelfde regio gewond door granaatscherven toen een landmijn ontplofte. Dorpsbewoners brachten hen naar een ziekenhuis in Mandalay. De Duitse vrouw liep verwondingen op in haar arm en gezicht, haar vriend aan zijn romp en de gids aan zijn benen.
Volgens de Land- en Clusterbommen Monitor 2019 werden in 2018 in Myanmar maar liefst 430 ongelukken door landmijnen geregistreerd. Dat was het op drie na hoogste aantal ter wereld na Afghanistan, Syrië en Jemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Migranten van eilandje gehaald na oversteek van Turkije naar EU
-
PREMIUM
Bewoners vechten met succes tegen verloedering van historisch centrum Rome
De historische binnenstad van Rome is even voor verdere verloedering behoed. Tot 31 december mogen geen nieuwe kebabtenten, zaken waar pizza's per punt worden verkocht en broodjeswinkels meer geopend worden. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Nederlandse toerist gedood door landmijn in Myanmar
In een bij wandelaars populaire regio in het noorden van Myanmar is een Nederlandse toerist om het leven gekomen toen hij op een landmijn stapte. Zijn Argentijnse reisgezellin raakte gewond.
-
Oekraïne jaagt Rusland verder op de kast en creëert verwarring voor aanstaand tegenoffensief
-
-
-
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Amnesty: leger Myanmar begaat nog altijd gruweldaden
Het leger van Myanmar blijft zich schuldig maken aan gruweldaden tegen verschillende etnische minderheden in het land. De meldt Amnesty International, dat zegt bewijzen te hebben van oorlogsmisdaden en andere militaire inbreuken tegen etnische groepen in het noorden van Myanmar.