Volledig scherm
Otto Warmbier op archiefbeeld. © REUTERS

Trump veroordeelt 'bruut regime' Noord-Korea na overlijden vrijgelaten student

De 22-jarige Amerikaanse student Otto Warmbier is vandaag overleden, nadat hij vorige week door Noord-Korea in comateuze toestand was vrijgelaten. De student werd door Noord-Koreaanse autoriteiten in februari 2016 gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid. Kort na de verklaring van zijn overlijden, haalde Donald Trump hard uit naar het regime van het stalinistische land.

Warmbier stierf in het Amerikaanse Cincinnati Medical Center. De familie deelde mee dat de jongen is bezweken aan het hersenletsel dat Otto opliep tijdens zijn detentie in Noord-Korea. ,,Helaas garandeerde de vreselijke marteling die onze zoon heeft ontvangen van de Noord-Koreanen dat er geen andere uitkomst meer mogelijk was dan de verdrietige die we vandaag hebben ervaren'', stelde de familie in een persverklaring.

De Amerikaanse president Donald Trump zei in een reactie op het nieuws dat er sprake is van een 'bruut regime' in Noord-Korea. ,,Er zijn een heleboel slechte dingen gebeurd, maar we hebben hem nog thuis kunnen krijgen bij zijn ouders'', aldus Trump.

Quote

De Verenigde Staten veroordelen de brutaliteit van het Noord-Koreaanse regime

Donald Trump

Trump reageerde vanochtend ook met een officiële condoleanceverklaring aan de familie van Warmbier. ,,Er is niets tragischer voor ouders dan het verlies van hun kind'', is te lezen op de perspagina van het Witte Huis. Trump ziet in de zaak van Warmbier reden te meer om op te treden tegen ,,regimes die de rechtstaat en fundamentele mensenrechten niet respecteren.'' ,,De Verenigde Staten veroordelen de wreedheid van het Noord-Koreaanse regime'', besluit hij zijn verklaring.

Mishandeling

Volledig scherm
Warmbier tijdens de zitting. © AFP

Vader Fred Warmbier beweerde al direct na de vrijlating op 13 juni dat zijn zoon ernstig letsel had opgelopen na mishandeling door de Noord-Koreanen. De Noord-Koreaanse regering hield echter vol dat de student aan de ziekte botulisme leed en dat hij na meer dan zeventien maanden gevangenschap om humanitaire redenen was vrijgelaten. Doktoren die hem behandelden na zijn vrijlating konden echter geen tekenen van botulisme bij hem vinden. 

Fred zei vorige week dat hij geloofde dat zijn zoon de afgelopen maanden voor zijn leven had gevochten zodat hij kon terugkeren naar zijn familie. ,,Hij was thuisgekomen en we denken dat hij dat kon voelen'', aldus de ouders van Otto.

De student uit Virginia was in Noord-Korea 
veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Hij zou op oudejaarsavond in zijn hotel een vlag hebben proberen te stelen met daarop de naam van de voormalige leider Kim Jong-il. Die poging tot diefstal bekende de jongeman in tranen tijdens een zitting die slechts een uur duurde. Hij noemde het de grootste fout van zijn leven. Onduidelijk was of hij de bekentenis onder dwang heeft afgelegd.