Doorbraak na verdwijning Tob Cohen: tweede verdachte opgepakt

videoDe politie in Nairobi heeft een tweede verdachte opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van Tob Cohen (69). De zus van Cohen die naar Kenia is afgereisd, reageert opgelucht; ,,Ik wist het. Ik wist het!’’

Het nieuws is vanmorgen bevestigd door politiebronnen rondom het onderzoek tegen echtgenote Sarah W.K. (52) van Tob Cohen. Zij werd twee weken geleden gearresteerd omdat de politie vermoedt dat ze bij de verdwijning is betrokken. De vrouw moet van de Keniaanse rechter psychisch worden onderzocht. De rechter  wil de rechter snel weten of Sarah W. K. in staat is een proces te volgen tegen haar vanwege de vermissing van haar man. De vrouw blijft ondertussen achter slot en grendel. Haar advocaat, Philip Murgor, betoogde dat ze het proces in vrijheid zou moeten afwachten. Maar de rechters achtten het risico dat de 52-jarige verdachte met bewijsmateriaal knoeit of getuigen beïnvloedt te groot. Ze wordt er al van verdacht dat twee personeelsleden door haar toedoen valse verklaringen in deze zaak hebben afgelegd.

De politie wil niet zeggen wie de tweede verdachte is die is opgepakt, maar het nieuws is een enorme opsteker voor zus Gabrie Cohen en haar echtgenoot Roy die naar Kenia zijn afgereisd om het proces tegen Sarah bij te wonen. Ze willen de onderste steen boven krijgen wat er met hun broer is gebeurd. ,,Dit is precies waarop we hebben gehoopt. We wachten al bijna twee maanden op een doorbraak maar nu we hier zijn lijkt alles op zijn plek te vallen. We hadden het niet beter kunnen timen.’’

Tekst gaat verder onder deze tweet

Niet meer leeft

Nu er opnieuw iemand is gearresteerd, houdt de familie er steeds meer rekening mee dat Tob niet meer leeft. Een gevoel dat de afgelopen weken alleen maar sterker is geworden. Sinds 20 juli heeft Cohen niets meer van zich laten horen. Vanaf het eerste moment rees bij de familie het sterke vermoeden dat echtgenote Sarah daarmee iets te maken moest hebben.

Sinds eind vorig jaar was de Keniaanse met Cohen in een ‘vechtscheiding’ beland. Volgens familie en vrienden was de liefde sinds hun huwelijk in 2007 al een jaar of vier bekoeld. Eind 2018 was de maat vol en startte Tob de echtscheidingsprocedure. De Nederlander kwam er volgens zijn familie en vrienden achter dat zijn voormalige secretaresse hem wilde belazeren. Zo had ze zichzelf mede-eigenaar gemaakt van de luxe villa door zijn handtekening te vervalsen en zonder zijn medeweten zijn persoonsgegevens te misbruiken. Ook ontdekte hij, volgens zijn vrienden, dat Sarah geprotesteerd zou hebben tegen het Keniaans staatsburgerschap dat hij had aangevraagd. Met zijn geld zou ze een hotel laten bouwen in haar geboortedorp.

Verdwijning

Sarah W. K. ontkent tot nu toe elke betrokkenheid bij de verdwijning van haar echtgenoot. Cohen zou depressief zijn en een psychische aandoening hebben is haar uitleg voor zijn verdwijning. Op 20 juli zou hij volgens haar zijn weggegaan om medische hulp te zoeken in Thailand. Ze vermoedt dat hij in een ‘foute taxi’ is gestapt, verklaarde ze in een interview voordat ze werd gearresteerd.

De Keniaanse politie zoekt nog steeds uit wat er echt is gebeurd en krijgt daarbij hulp van Nederlandse politiemensen. Ook die zijn gisteren afgereisd en brengen vandaag een bezoek aan het Keniaanse team dat de zaak onderzoekt. ,,Er is al ontzettend veel werk verzet door collega’s, maar we hebben ze aangeboden om te kijken waar wij eventueel zouden kunnen helpen. Dat gaan we vandaag bespreken’’, zegt hoofdinspecteur Hans Maasdam van de Landelijke Eenheid.

De verdachte echtgenote Sarah van Tob Cohen is binnen. Zit met een glimlach op haar gezicht tussen het andere publiek.
Volledig scherm
De verdachte echtgenote Sarah van Tob Cohen is binnen. Zit met een glimlach op haar gezicht tussen het andere publiek. © Raymond Boere/AD
Sarah Wairimu Cohen: de echtgenote
Volledig scherm
Sarah Wairimu Cohen: de echtgenote © Simon Ciuri/Daily Nation
Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu
Volledig scherm
Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu © privé
Tob Cohen en zijn vrouw.
Volledig scherm
Tob Cohen en zijn vrouw. © Privebeeld
Foto van tweede verdachte.
Volledig scherm
Foto van tweede verdachte. © Archief

Volg al het nieuws over deze zaak in onze app:

 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”