Volledig scherm
© Facebook/Hannah Gavios

Doorzetter Hannah loopt marathon New York uit, twee jaar nadat ze haar rug brak en werd aangerand

Het is Hannah Gavios gelukt. De 25-jarige Amerikaanse heeft gisteren de marathon van New York uitgelopen. Een bijzondere prestatie want Gavios brak twee jaar geleden haar rug. Een droomvakantie in Thailand werd een ware hel voor haar. Ze viel in een diep ravijn nadat een man had geprobeerd zich aan haar te vergrijpen. Toen ze met een gebroken rug weerloos op de grond lag, randde hij haar alsnog aan. Even dacht ze dat ze nooit meer zou kunnen lopen.

Gavios (nu 25) voelt nog altijd haar voeten en enkels niet. Ze kan wel lopen, met krukken en braces. Haar wilskracht is echter enorm. ,,Ik zal een functionerend mens zijn, ik wil me niet achtergesteld voelen”, zei ze eerder tegen de New York Post.

Ze trainde tot zes uur en 25 kilometer per dag voor haar eerste marathon. Met haar deelname wil ze sponsorgeld inzamelen voor onderzoek naar ruggengraatletsels via de Christopher and Dana Reeve Foundation. Christopher was de acteur die in vier films tussen 1978 en 1987 Superman gestalte gaf, maar na een val van zijn paard verlamd raakte.

Tien uur lang aangerand

Quote

Ik dacht dat ik doodging

Hannah Gavios

Hannah Gavios trok in september 2016 door Zuid-Oost Azië. In Railay Beach in het Thaise Krabi vroeg ze in een winkel de route naar haar hotel. Een plaatselijke bewoner, Apai Ruangwong (28), bood aan om haar de weg te wijzen.

Hij bracht haar naar een bos en probeerde haar aan te randen. Gavios sloeg hem in het gezicht en beet hard in zijn oor. Ze kon ontkomen en vluchtte weg in het donker. Maar ze viel van een klif en stootte meermaals haar hoofd. Ze landde 45 meter dieper in de afgrond. Ze kon niet meer bewegen en riep om hulp.

Dat hoorde ook Ruangwong. Hij ging haar achterna. Tien uur lang randde hij haar aan en mishandelde hij haar. ,,De slangen kropen over me heen terwijl hij me aanviel‘’, zei Gavios eerder tegen de Daily Mail. Hoewel de man zich duidelijk schuldig voelde en meermaals bad, ging hij toch door.

,,Hij klom bovenop me, deed zijn broek uit en en masturbeerde op me. Hij verkrachtte me niet, maar deed wel al het andere. Ik dacht dat ik doodging. Elke keer als ik schreeuwde, kneep hij mijn keel dicht, dus ik moest rustig en aardig tegen hem blijven.‘’

Vijf jaar cel

Quote

Ik besef dat de meeste mensen goed zijn

Hannah Gavios

Uiteindelijk ging de aanvaller weg, om even later terug te komen met een aantal andere mensen. Zij redden haar. Ruangwong kreeg de maximumstraf van tien jaar cel voor ‘obsceen gedrag’, maar de helft werd kwijtgescholden omdat hij schuld had bekend. Gavios’ familie vond dat verschrikkelijk; de jonge vrouw zou de gevolgen van de aanval immers de rest van haar leven met zich meedragen.

Het leek er bijvoorbeeld op dat de Amerikaanse nooit meer zou kunnen lopen. Na een zware tijd in ziekenhuizen in Thailand en New York revalideerde ze verder thuis bij haar ouders in Queens. ,,In het begin was ik zo wiebelig dat mijn moeder flauwviel”, zegt ze nu. ,,Het was eng om te zien hoe mijn spieren wegteerden.” 

Meer dan een jaar lang oefende ze intensief om met krukken en beenbeugels te kunnen stappen. ,,Ik moet extra, extra hard werken om alleen al de straat uit te lopen en om de trap op te gaan‘’, zegt ze. ,,Maar van al dat harde werken word ik een sterker mens.”

Naar de plek des onheils

Volledig scherm
© Facebook/Hannah Gavios

Vorig jaar bezocht ze met enkele vrienden opnieuw de plaats van het ongeval en de aanranding in Thailand. ,,Toen ik de hoge klif zag, was het wel alsof ik terug in de tijd was gegaan‘’, zegt ze. ,,Uiteindelijk was dat een positieve ervaring. Ik besef dat de meeste mensen goed zijn.”

Ze volgt wel lessen Krav Maga, een verdedigingskunst uit Israël. ,,Nu voel ik me veiliger als ik rondloop of oefen voor de marathon.‘’ Ambitie voor een snelle tijd in de marathon van New York had ze niet. ,,Dat heeft geen belang. Ik zal misschien langer dan twaalf uur bezig zijn, maar mijn enige doel is hem uit te lopen", zei ze voorafgaande aan haar uitdaging. 

Dat is haar dus gelukt. Onder luid gejuich passeerde ze, met hulp van twee krukken, de finishlijn. 

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.