Dorian treft ook Canada: 330.000 mensen zonder stroom

videoNa de Bahama’s en de Verenigde Staten zijn nu ook delen van de Canadese kust getroffen door het restant van de orkaan Dorian. Vooral de provincie Nova Scotia moest het zaterdag ontgelden. De harde wind blies bomen en elektriciteitsleidingen omver. Zeker 330.000 mensen in Nova Scotia zitten zonder stroom. Er zijn geen berichten over persoonlijke ongelukken.

In het centrum van de stad Halifax werd een bouwkraan omver geblazen en werd het dak van een appartementengebouw gerukt.

Hoewel de storm de afgelopen dagen in kracht is afgenomen, worden in Canada nog windsnelheden van 150 kilometer per uur gemeten. De Canadese regering heeft het leger gestuurd om te helpen bij het opruimen van de schade en het evacueren van bewoners in kustplaatsen.

Na Nova Scotia trekt de storm verder noordwaarts richting Prince Edward Island. In de loop van zondag bereikt Dorian dan Newfoundland. ,,De wind is tegen die tijd iets afgenomen, maar ook de westkust van New Foundland moet rekening houden met orkaanwinden. In de nacht naar maandag (Nederlandse tijd) trekt Dorian de oceaan op en beginnen wind en regenval af te nemen. De hoge golven kunnen echter nog enkele dagen aanhouden", weet meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

Een man maakt zich uit de voeten bij een appartementencomplex in Halifax in het Canadese Nova Scotia, waar een deel van het dak door orkaat Dorian werd weggeblazen en op een aantal geparkeerde auto’s terechtkwam. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd.
Volledig scherm
Een man maakt zich uit de voeten bij een appartementencomplex in Halifax in het Canadese Nova Scotia, waar een deel van het dak door orkaat Dorian werd weggeblazen en op een aantal geparkeerde auto’s terechtkwam. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd. © AP

Zwaarst getroffen

De Bahama's werden het zwaarst getroffen door orkaan Dorian. Inwoners die alles hebben verloren proberen de zwaarst getroffen eilanden te verlaten. Helikopters, vliegtuigen en boten worden ingezet om mensen te evacueren.

De gevluchte inwoners omschrijven de zware omstandigheden waar achterblijvers mee te maken hebben, zoals de groeiende hopen afval en de geur van lichamen die nog geborgen moeten worden. Functionarissen zeggen dat honderden of zelfs duizenden mensen worden vermist.

Het dodental door de orkaan staat officieel op 43. Er vielen minstens 35 doden op de Abaco-eilanden en acht op Grand Bahama. In de stad Freeport op dat eiland hebben zich duizenden mensen verzameld bij de haven in de hoop naar Florida te kunnen varen.

De Verenigde Naties schatten dat zo’n 70.000 mensen op de Bahama’s noodhulp nodig hebben nu de storm huizen, infrastructuur en bedrijven heeft verwoest. Een arts bij het Princess Margaret Hospital in Nassau stelt dat ook rekening wordt gehouden met een enorm dodental. ,,We hebben veel lijkzakken besteld.”

De hevige wind blies een boom omver die op een huis in Halifax viel.
Volledig scherm
De hevige wind blies een boom omver die op een huis in Halifax viel. © REUTERS
Sommigen proberen spullen te verzamelen die de orkaan doorstaan hebben.
Volledig scherm
Sommigen proberen spullen te verzamelen die de orkaan doorstaan hebben. © REUTERS
De orkaan heeft een ongekende ravage aangericht in de eilandenstaat.
Volledig scherm
De orkaan heeft een ongekende ravage aangericht in de eilandenstaat. © REUTERS
Vooral de Abaco-eilanden zijn zwaar getroffen.
Volledig scherm
Vooral de Abaco-eilanden zijn zwaar getroffen. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS