Dorp en luxe hotel Gran Canaria ontruimd na nieuwe bosbrand

videoOp het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria is opnieuw een bosbrand uitgebroken. Een toeristische trekpleister in de bergen en een luxehotel moesten zaterdag ontruimd worden.

De autoriteiten op het eiland maakten bekend dat het Kruis van Tejada, een populaire berglocatie, is geëvacueerd, evenals een luxehotel in de buurt. Even later werd ook het centrum van het dorp Tejeda ontruimd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen geëvacueerd zijn, maar Tejeda telt iets minder dan 2.000 inwoners. Het ligt op zo’n 40 kilometer van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria

De lokale autoriteiten sloten ook verschillende wegen af in de buurt van de brand. Ze raden mensen aan om het gebied te verlaten.

De harde wind wakkert de bosbranden op Gran Canaria extra aan.
Volledig scherm
De harde wind wakkert de bosbranden op Gran Canaria extra aan. © AFP

Wind wakkert branden aan

Een week geleden ging in het hetzelfde gebied 1500 hectare bos in vlammen op. Ook toen werden al zo’n duizend mensen geëvacueerd. De brand leek onder controle, maar door de hevige wind laaide het vuur weer op. 

De brandweer van Gran Canaria is nog steeds bezig het vuur te blussen, onder meer met helikopters. De situatie ,,ziet er helemaal niet goed uit, met deze temperaturen, de wind en de lage luchtvochtigheid’’, aldus autoriteiten in een verklaring. De watervliegtuigen zijn niet beschikbaar omdat ze uitgestuurd zijn naar het Spaanse vasteland, duizend kilometer verder.

Politieagenten en bewoners kijken toe hoe het vuur de bossen van Valleseco op Gran Canaria vernietigt, niet ver van het ontruimde dorp Tejeda.
Volledig scherm
Politieagenten en bewoners kijken toe hoe het vuur de bossen van Valleseco op Gran Canaria vernietigt, niet ver van het ontruimde dorp Tejeda. © AFP
Met helikopters probeert de brandweer op Gran Canaria de branden te blussen.
Volledig scherm
Met helikopters probeert de brandweer op Gran Canaria de branden te blussen. © EPA
  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”