Volledig scherm
Forensische experts doen onderzoek naar de schietpartij in café De Duitse Keizer in Rot am See. © EPA

Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

UpdateHet Duitse Rot am See siddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.

Volledig scherm
© EPA

Terwijl de puzzelstukjes van het familiedrama langzaam in elkaar vallen, blijven nabestaanden en omwonenden van de bar in shock achter. Iedereen in de ongeveer 5300 leden tellende gemeenschap kende de uitbater van Der Deutscher Kaiser. De 65-jarige Klaus S. runde al jaren het café waarin de jeugd elkaar ontmoette en feest vierde. ,,Ik denk dat negentig procent van de mensen in Rot am See hem kende’’, zegt een buurman over de café-eigenaar in Duitse media. 

Gisteren schoot zijn zoon Adrian, met wie Klaus de laatste tijd samenwoonde in de woning boven de bar, hem dood. Hetzelfde deed de 26-jarige student met zijn moeder Sylvia (56), die al jaren was gescheiden van vader Klaus, zijn oom (69) en tante Dorothea (62), en zijn halfzus Carolin en -broer Holger (beiden 36). De twee jongens Leon en Lennar van 12 en 14 jaar van de halfzus of -broer bleven ongedeerd. Een 68-jarige man werd neergeschoten en verkeert nog steeds in levensgevaar, meldt een woordvoerder van de politie vandaag in lokale media. Een 64-jarige vrouw, mogelijk de vrouw van de gewonde man, wordt in het ziekenhuis behandeld aan kleine schotwonden. Het tweetal zijn ook een oom en tante van schutter Adrian. De jongeman belde na zijn daad zelf met de politie (,,Ik heb zojuist meerdere mensen gedood’’) en werd daarna voor het etablissement aangehouden.

Waar iedereen in de gemeente vader Klaus kende, was Adrian voor de meesten een onbekende. De student woonde na de scheiding van zijn ouders volgens Duitse media eerst bij zijn moeder in een klein plaatsje in de buurt van Offenberg in het Zwarte Woud. Een paar jaar geleden trok hij op de zolderverdieping boven De Duitse Keizer in. Buren omschrijven Adrian als een eenling die de hele dag achter de computer zat. Zijn vader woonde een verdieping lager. Adrian had een wapenvergunning als sportschutter en bezocht een schietclub in de omgeving. 

Begrafenis oma

Verschillende media weten te melden dat de familie op weg was naar de afscheidsceremonie van Adrians overleden oma, de moeder van zijn moeder. Sylvia maakte op donderdag met haar kinderen uit een eerder huwelijk en haar kleinkinderen een tussenstop in Rot am See op weg naar de plechtigheid in Schwepnitz in het oosten van het land die ook gisteren op het programma stond. Ze bleven overnachten. Ook een oom en tante (de zus van vader Klaus en haar man) en twee andere familieleden waren aanwezig. Er was schijnbaar een familiebijeenkomst belegd. Een vriend van de familie zegt tegen Bild: ,,De ontmoeting vond plaats omdat oma overleed. Er waren geschillen over de erfenis.’’  

De Duitse politie bevestigt de familiebijeenkomst zonder uit te weiden over het waarom van de samenkomst. Onderzoekers hebben schutter Adrian gisteren goed kunnen verhoren. Toch is zijn motief nog niet duidelijk. Hij blijft langer vastzitten vanwege het vorderende onderzoek, op verdenking van zesvoudige moord en twee pogingen tot moord. 

Opa Wolfgang K. hoorde van het drama vlak voor de afscheidsceremonie van zijn vrouw, Adrians oma, zo meldt Bild. Het bijzetten van de urn ging na het familiedrama door. De bejaarde man nam tijdens de ceremonie het woord en zei met gebroken stem: ,,Ik heb heel slecht nieuws. Onze kleinzoon Adrian heeft een groot deel van zijn familie doodgeschoten. Onze dochter Sylvia, schoonzoon Klaus, de kleinkinderen Carolin en Holger, de zus van Klaus en haar man. ... We zijn allemaal zonder woorden.’’

Volledig scherm
Kaarsen zijn neergezet voor De Duitse Keizer. © EPA