Drie Amerikaanse brandweermannen overleden bij crash Australisch blusvliegtuig

Video/UpdateEen Australisch blusvliegtuig is vandaag gecrasht in bergachtig gebied in de deelstaat New South Wales. Drie Amerikaanse bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen. 

Blusdiensten verloren rond 13:30 lokale tijd het contact met het vliegtuig toen het bij de plaats Peak View vloog, zo’n 400 kilometer ten zuidwesten van Sydney. De stad ligt vlakbij een grote bosbrand in het nationale park Wadbilliga, die de brandweer niet onder controle heeft. Het toestel zou daar helpen het vuur te bestrijden.

Hulpdiensten zochten onder meer met helikopters naar het toestel. 

Op dit moment zijn er in Australië zo’n tweehonderd Amerikaanse brandweermannen actief om mee te helpen de bosbranden te bestrijden. Brandweervrouw Traci Weaver – die namens de Amerikanen in Australië het woord voert – laat weten dat het incident ‘hartverscheurend’ is voor iedereen die zich inzet om het vuur te bestrijden. ,,Wij proberen goed voor onze mensen te zorgen. Als er dan zoiets gebeurt komt dat hard aan. Brandweerlieden zien elkaar in Amerika als een familie, en dat geldt zeker als ze hier in Australië zijn.

Vliegveld gesloten

Gisteren kondigde de Verenigde Staten aan nog eens twee groepen van twintig brandweermannen en -vrouwen naar Australië te sturen. De Amerikanen maken gebruik van Australisch materieel. Het gecrashte vliegtuig was ook Australisch. 

Australië gaat sinds september gebukt onder grote bosbranden. 29 mensen en naar schatting 1 miljard dieren zijn tot nu toe omgekomen door het vuur. Door warmer weer en harde winden in het zuidwesten van het land dreigt het vuur zich daar donderdag verder uit te breiden. Het vliegveld van hoofdstad Canberra ging donderdag dicht omdat de vlammen te dichtbij komen.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AP
  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.