Drie keer ondergedoken en weer gepakt: België worstelt met eigen 'Lili en Howick'
België is in de ban van zijn eigen 'Lilli en Howick'. Een Servische moeder met vier kleine kinderen moeten het land uit, maar zijn voor de derde keer ondergedoken en weer opgepakt. Nu zit het hele stel weer vast, inclusief het jongste kindje van één jaar.
Delen per e-mail
Het gezin blijft anoniem. Er is alleen bekend dat het om een Roma-moeder gaat en dat haar kinderen in leeftijd variëren van 1 tot 6 jaar. De moeder kwam in 2010 voor de liefde naar België, ze was toen nog maar 16. Twee jaar later vroeg ze voor het eerst asiel aan.
Het lukte de vrouw echter niet om een verblijfsvergunning te krijgen. De Belgische overheid redeneerde in haar zaak steeds als volgt: de vrouw heeft altijd zonder problemen in Servië gewoond, dus het is er niet onveilig, en bovendien wonen haar ouders, broers en zussen er ook nog steeds.
Hoofdpijndossier
Probleem is, zo blijkt uit officiële documenten, dat 'betrokkene het allemaal niet lijkt te begrijpen'. Ze zegt alleen steeds dat het voor haar 'niet goed' is in Servië en dat haar kinderen in België al naar school gaan.
Het is een serieus hoofdpijndossier voor Theo Francken, de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij is van de klare lijn (wie geen recht heeft om in België te zijn, moet weg), maar ondervindt veel weerstand van burgerrechtenorganisaties en de mogelijkheden die de Belgische wet biedt aan personen zoals de Servische.
Franckens kritiek op de advocaten: 'Er zijn al 31 procedures geweest om uitzetting tegen te houden' en 'Staak deze nutteloze procedureslag!', ontlokte een boze reactie van de advocatenorde: 'Er wordt hier puur gebruik gemaakt van de regels, niet meer en niet minder'.
Meer comfort
Er is nog iets bijzonders aan het gezin. De vijf waren op 14 augustus de eersten die werden vastgezet in een nieuw soort opvangcentrum in Steenokkerzeel, iets boven Brussel. Het is in België verboden om kinderen langdurig op te sluiten, maar omdat afgewezen asielzoekers met kinderen bleven weglopen uit de zogenaamde 'open terugkeerwoningen' werd er iets nieuws bedacht.
In Steenokkerzeel woonden de moeder en haar kinderen weliswaar in een gesloten centrum, maar dan in 'wooneenheden, met meer comfort en privacy'. Daar mogen ze maximaal vier weken verblijven. Zo wil de overheid voorkomen dat ze, zoals in eerdere gevallen toen ze kinderen tóch opsloot, door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wordt veroordeeld.
Weer naar buiten
De advocaten hadden echter, vlak na de 14de augustus, een asielaanvraag ingediend voor het oudste kind. De behandeling daarvan duurde langer dan vier weken, dus mocht het gezin gewoon weer naar buiten en dook prompt weer onder. Staatssecretaris Francken was woest. 'Gezin al na twee dagen de benen genomen', twitterde hij. 'Zoals verwacht. Tot zover de alternatieven voor detentie.'
Het gezin is inmiddels weer opgepakt door de politie, na wat de advocaten 'een schandalige klopjacht' noemen, en is is terug in Steenokkerzeel in de wooneenheid met meer comfort en privacy. België wacht af wat er de komende vier weken weer gaat gebeuren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Paus in pantserwagen brengt boodschap van hoop in Irak
Ondanks de coronapandemie en dreiging van geweld begon paus Franciscus vanmiddag aan een historisch bezoek aan Irak. De komst van de paus is een steun in de rug voor de geplaagde christelijke minderheid in het land, en goede PR voor de Irakese regering na jaren van oorlog en chaos. -
Slachtoffers van zware crash in Californië waren net VS binnengesmokkeld via gat in grens
Dertien illegale migranten die gisteren in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië omkwamen bij een tragisch verkeersongeval waren kort ervoor het land binnengesmokkeld via een gat in de grensafzetting. De Amerikaanse grensautoriteiten vermoeden dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep van meer dan veertig illegalen. -
‘AfD verdacht van rechts-extremisme, Duitse geheime dienst mag partij bespioneren’
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst beschouwt oppositiepartij AfD (Alternative für Deutschland) in haar geheel als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat melden Duitse media. De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle deelstaatparlementen, spreekt van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de verkiezingen. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
EU straft vier Russische justitie-kopstukken voor lot Navalny
De Europese Unie heeft voor het eerst haar nieuwe mensenrechtensancties opgelegd. Zij straft de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten Onderzoekscomité dat direct onder de president ressorteert en grote strafzaken onderzoekt, het hoofd van het gevangeniswezen en dat van de nationale garde voor het vervolgen van oppositieleider Aleksej Navalny en het neerslaan van protesten. -
PREMIUM
Seksrel rond voorganger kan Schotse premier Sturgeon de kop kosten
De Schotse premier Nicola Sturgeon vecht morgen voor haar politieke toekomst. Haar rol in de afhandeling van een seksrel rond voorganger Alex Salmond kan haar de kop kosten.