Drie miljard dieren dood of ontheemd door bosbranden Australië
Bijna 3 miljard dieren zijn gestorven of hun leefgebied kwijtgeraakt door de bosbranden in Australië. Nieuw onderzoek geeft inzicht in de gevolgen van de natuurramp voor in het wild levende dieren op het continent. ,,Het is gewoon niet te bevatten.’’
Uit het onderzoek blijkt dat 143 miljoen zoogdieren, 180 miljoen vogels, 51 miljoen kikkers en een duizelingwekkende 2,5 miljard reptielen hebben geleden onder de verwoestende natuurramp van eind 2019 en begin 2020.
Er wordt gesproken van een conservatieve schatting: vissen, ongewervelden en schildpadden zijn niet meegenomen in de analyse wegens een tekort aan data. Niet alle genoemde dieren vonden de dood in de vuurzee. Ook ten prooi vallen aan een ander dier (zoals verwilderde katten), honger en uitdroging zijn na de branden belangrijke doodsoorzaken. Voor veel dieren waren na de branden de kansen op overleving klein.
Ramp
Het tragische lot van koala’s werd internationaal het symbool voor de Australische bosbranden van afgelopen zomer (in Nederland winter). Het waren misschien wel de heftigste branden die Australië ooit gezien had. Maar bij koala’s stopt het leed niet, toont het onderzoek van tien wetenschappers, uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Een van de onderzoekers, ecologieprofessor Chris Dickman, zei dat de bevindingen zelfs een schok waren voor de onderzoekers zelf. ,,Dat 3 miljard dieren slachtoffer zijn geworden, is een enorm aantal. Het is gewoon niet te bevatten.’’ Dermot O'Gorden van het WWF spreekt van een van de ergste ‘wildlife disasters’ in de moderne geschiedenis.
De studie toont dat de megabranden de biodiversiteit in Australië een verwoestende klap hebben geven. Dickman: ,,We moeten klimaatverandering aanpakken en stoppen met de natuur laten wijken voor landbouwgrond en ontwikkeling.’’ Verschillende wetenschappers hebben na de branden opgeroepen tot revisie van de lijsten met bedreigde en beschermde soorten in het land. Ze verwijten de conservatieve coalitie in het land geringe monitoring van wilde dieren en teruggelopen financiering voor natuurbehoud en -bescherming.
Hoog risico
Sinds de jaren 80 waarschuwen Australische wetenschappers voor een hoger risico op hevige bosbranden door de uitstoot van broeikasgassen. Afgelopen maart bleek uit een rapport dat de warme en droge condities van tegenwoordig het risico met een factor vier hebben vergroot sinds 1900.
De verwachting is dat als de wereldwijde gemiddelde klimaatopwarming boven 2 graden uitkomt, die risicofactor zelfs met acht toeneemt ten opzichte van 1900. En Australische meteorologen concludeerden eerder dat in deelstaten New South Wales en Victoria het jaarlijkse gevaar voor bosbranden drie maanden eerder in het jaar begint dan in 1940.
Het nieuwe rapport sluit aan in een lange rij eerdere rapporten over klimaatverandering en bosbranden en de gevolgen voor mens, dier en natuur in Australië. Het huidige onderzoek, waaraan tien wetenschappers van verschillende universiteiten werken, wordt gedaan in opdracht van het WWF. Dit zijn de eerste schattingen; het hele rapport wordt volgende maand verwacht.
Dit ziekenhuis ving door bosbranden getroffen koala’s op:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hevige regens blussen laatste bosbranden Australië
-
PREMIUM
Brabanders in Australië: ‘Als je de verwoesting door de branden ziet, wil je in huilen uitbarsten’
EINDHOVEN/HELMOND - Australië wordt al twee maanden geteisterd door ongekende bosbranden en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Welke impact heeft de natuurramp op de levens van de inwoners? Vier oud-regiogenoten die Zuidoost-Brabant verruilden voor 'down under’ vertellen hun verhaal. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Koala’s die gewond raakten tijdens bosbranden weer vrijgelaten in het wild
Tientallen koala’s die de afgelopen winter gewond zijn geraakt bij de extreme bosbranden in Australië, kunnen weer naar huis, oftewel terug de natuur in. Ze zijn de afgelopen maanden verzorgd door mensen. -
met foto's
Cover met zwangere transgender man Logan gaat internet over: ‘Ik ben levend bewijs dat dit bestaat’
De Britse schrijver en jongerenwerker Logan Brown (27) gaat het internet over met een bijzondere covershoot voor de pride-editie van het tijdschrift Glamour. Brown is een transgender man die onverwacht zwanger raakte en poseerde vlak voor de bevalling met zijn babybuik. ,,Ik ga niet mijn identiteit aanpassen omdat ik zwanger ben.’’
-
Kabinet stuurt reddingsboten, waterpompen en vesten naar overstroomd rampgebied Oekraïne
-
-
-
6 tips23
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUMMet video's12
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.