Drie Nederlanders opgepakt na vondst 80 kilo coke in Martinair Cargo-vliegtuig in Argentinië

Update / videoOp de internationale luchthaven in Ezeiza, nabij Buenos Aires in Argentinië, is gisteren tijdens een douaneactie ruim tachtig kilo cocaïne aangetroffen in het ruim van een vliegtuig dat vloog voor Martinair Holland. Drie Nederlanders zijn aangehouden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ging om een blauw KLM Cargo-toestel, ingezet door Martinair dat onder Air France-KLM opereert. Vlucht MP6912 stond rond 13.00 uur op het punt op te stijgen van het Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini toen de controle plaatsvond. Het toestel zou naar Quito in Ecuador vertrekken en daarna doorvliegen naar Amsterdam. Er zouden onder meer polopaarden worden vervoerd, meldt de Argentijnse krant Clarin. Een dag eerder was de vlucht vanuit Amsterdam aangekomen, na een tussenstop in São Paulo, Brazilië.

Meer dan 50 agenten en vijf drugshonden zouden hebben meegedaan aan de actie onder leiding van rechter Javier López Biscayart. Zij troffen in het ruim van het toestel, verborgen tussen pallets met andere lading, 82 pakjes cocaïne, elk van ongeveer een kilo. Het aantal aangetroffen kilo’s coke varieert in de berichtgeving door lokale media van 82 tot 86. De waarde wordt geschat op een kleine 7,5 miljoen euro. 

De in het toestel aangetroffen drugs.
Volledig scherm
De in het toestel aangetroffen drugs. © Politie Argentinië.

‘Nederlandse bemanningsleden’

Zeven personen werden aangehouden: drie bemanningsleden en vier leden van het grondpersoneel van de Argentijnse luchthaven. Zij worden allemaal verhoord. Lokale media melden dat de drie bemanningsleden de Nederlandse nationaliteit hebben. De anderen zouden Argentijnen zijn. Volgens Clarin is één verdachte voortvluchtig. Deze persoon kon de benen nemen toen de douane zijn actie begon. 

Op filmbeelden is te zien hoe meerdere dozen het vliegtuig in worden gedragen. Dit gebeurde in Buenos Aires.

Een woordvoerder van KLM bevestigt dat Argentijnse autoriteiten bezig zijn met een onderzoek naar een vrachtoperatie van Martinair Cargo. ,,Gedurende dat onderzoek kunnen wij geen verdere uitspraken doen.’’