Volledig scherm
Jess Roskelley, een van de drie bergbeklimmers die vermoedelijk zijn omgekomen in Canada. © Facebook

Drie van de beste bergbeklimmers ter wereld waarschijnlijk omgekomen door lawine

Drie bekende bergbeklimmers zijn waarschijnlijk omgekomen door een lawine in het Canadese nationaal park Banff. Hun sponsor, kledingmerk The North Face, liet donderdag weten dat de Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) en de Amerikaan Jess Roskelley (36) sinds woensdag vermist zijn. Er wordt van uitgegaan dat ze woensdag bedolven zijn door een lawine. Roskelley was ooit de jongste Amerikaan die de Mount Everest bedwong. 

Ook de lokale autoriteiten gaan er volgens een mededeling van uit dat de drie mannen - behorend tot de beste bergbeklimmers ter wereld - omgekomen zijn. Nieuwe reddingspogingen zijn momenteel onmogelijk vanwege de lastige weersomstandigheden en verhoogd lawinegevaar. ,,Parks Canada condoleert de familie, vrienden en nabestaanden van de bergbeklimmers’’, zegt de parkorganisatie in een verklaring. 

Volgens de autoriteiten wilden Lama, Auer en Roskelley de berg Howse Peak (3295 meter) in Banff via een moeilijke route aan de oostzijde beklimmen. Nadat de sportklimmers als vermist waren gemeld, doorzochten de reddingsdiensten de omgeving vanuit de lucht en stelden ze sporen vast van verschillende lawines. Tussen losse stenen werd ook uitrusting van bergbeklimmers gezien. ,,Op basis van wat we gezien hebben, zijn alle drie leden van de expeditie vermoedelijk omgekomen’’, zei woordvoerster Amy Krause van Parks Canada, het orgaan dat de nationale parken van Canada beheert.

Lees verder onder de tweet.

Zoon van

Jess Roskelly is de zoon van John Roskelly, eveneens een vermaard bergbeklimmer. Samen bedwongen ze in mei 2003 de Mount Everest. Jess Roskelly was toen 20 jaar oud en daarmee op dat moment de jongste Amerikaan ooit die ’s werelds hoogste berg bedwong. Zeven jaar later verbrak de 13-jarige Jordan Romero dat record.

Vader John bedwong de berg die zijn zoon nu wilde beklimmen al eens in de jaren zeventig van de vorige eeuw, al was dat via een andere route. Hij zegt nu tegen persbureau AP: ,,De route die ze wilden nemen is er één die je moet afleggen in goede omstandigheden. Als dat niet het geval is, kan het zomaar een nachtmerrie worden. Dat is nu gebeurd.’’

,,Als je bergen beklimt, is het gevaar nooit ver weg... het is verschrikkelijk voor mijzelf en mijn vrouw, maar nog erger voor zijn vrouw’’, besluit John met een verwijzing naar zijn schoondochter. 

Lama’s manager Florian Klingler bevestigde noch ontkende donderdagmiddag de eerste mediaberichten over een mogelijke lawineongeluk. Hij had wel gehoord van kennissen van Lama die ongerust waren, meldde het Oostenrijkse nieuwsagentschap APA.

Volledig scherm
De berg Howse Peak bij Lake Louise in de zomer. © Shutterstock
  1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.