Dromen met Musk: floep en weg is de file

VideoHet leek aanvankelijk geniale luchtfietserij maar de Amerikaanse uitvinder en miljardair Elon Musk heeft nu voor het eerst laten zien waar zijn veelbesproken startup The Boring Company echt aan werkt. Een futuristisch hightech tunnelsysteem waarbij auto’s met een lift uit een file kunnen ontsnappen. En dat met snelheden tot bijna 200 kilometer per uur.

Uitvinder Elon Musk (rechts) geeft bij een TED conferentie in Vancouver uitleg over zijn revolutionaire filebestrijdingsplan.
Volledig scherm
Uitvinder Elon Musk (rechts) geeft bij een TED conferentie in Vancouver uitleg over zijn revolutionaire filebestrijdingsplan. © AFP

,,Ik word gek van verkeersdrukte. Ik zal een tunnelgraafmachine ontwerpen en begin met boren”, tweette Elon Musk nog niet zo lang geleden. Hij wilde er mee zeggen dat boren beter en sneller kon. Zelfs in verschillende lagen onder elkaar.

Inmiddels is duidelijk wat hem voor ogen staat. De grote baas en inspirator van SpaceX en Tesla heeft vrijdag tijdens een presentatie in Vancouver een spectaculaire video vrijgegeven die een droom zal zijn voor iedereen die verveeld in de file staat. Via een lift in het asfalt kun je uit zomaar de verkeersdrukte ontsnappen. Je auto wordt via een elektronisch platform naar een ondergronds netwerk gedragen en daarop in vliegende vaart door de stad getransporteerd. Zo kun je, zei Musk in zijn presentatie, binnen 5 minuten naar het vliegveld van Los Angeles gaan, een rit die op de immer stampvolle snelweg 405 nu gemakkelijk een uur kan duren.

Helemaal uitgewerkt is het allemaal nog niet maar Musk laat weten dat The Boring Company alvast nieuwe tunnelboormachines ontwikkelt die veel sneller werken omdat ze tegelijkertijd graven én de tunnel versterken.

Amerikaanse ingenieurs willen graag meedromen met Musk maar waarschuwen dat het nog wel een eeuw kan duren eer het supersnelle tunnelnetwerk van Musk werkelijkheid kan zijn. Volgens experts zou het verstandiger zijn in te zetten op meer praktische oplossingen om files te bestrijden als carpoolen, betere bussen en metro’s en thuiswerken.

Musk heeft er naar eigen zeggen ook geen prioriteit van gemaakt het land te ondertunnelen en schat zelf maar 2 tot 3 procent van zijn tijd te besteden aan The Boring Company. Tesla en zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX dat vandaag de Falcon 9 raket de ruimte instuurt houden vooral zijn aandacht. Die lancering is overigens met veel geheimzinnigheid omgeven. De ruimtemissie heet NROL-76 en volgens berichten in de media zou het erom gaan nieuwe spionagesatellieten te lanceren voor het Amerikaanse leger.

Miljardair Elon Musk blijft een van de meest tot de verbeelding sprekende uitvinders van dit moment. Hij deed al baanbrekend werk met elektrische en zelfsturende auto’s, is bezig met reizen naar Mars en steekt veel geld in alternatieve energiebronnen. Een paar jaar geleden lanceerde hij ook het concept van de Hyperloop, alweer een supersnel vervoerssysteem maar dan in een vacuüm buis. 

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”