Volledig scherm
Optimus, een Isrealische drone. © REUTERS

Drone op twintig meter van Airbus bij Heathrow

Het vliegverkeer rond de Britse luchthaven Heathrow heeft de afgelopen maanden enkele bijna-ongevallen gehad door drones die in de buurt van passagierstoestellen vlogen. In een geval zat er nog maar 20 meter tussen een onbemand vliegtuigje en een Airbus 320, aldus een Brits rapport dat vandaag naar buiten werd gebracht.

Volledig scherm
Het Londense vliegveld Heathrow. © REUTERS

Het passagiersvliegtuig was in oktober bezig met de landing toen de piloot tot zijn grote verbazing de drone op 20 meter en binnen de spanwijdte van het toestel voorbij zag komen. Het was slechts een kwestie van ,,voorzienigheid'' aldus de rapporteurs dat een botsing uitbleef. Het ging volgens het rapport om een zelf in elkaar gezet vliegtuigje.

In een ander geval zag de gezagvoerder van een A320 op 1000 meter hoogte een drone op 50 meter afstand. Ook meldde een piloot dat hij een drone zag op meer dan 3 kilometer hoogte. De eigenaren van de drones werden niet gevonden.

A-categorie

Bij elkaar registreerden de onderzoekers twee incidenten in de meest ernstige A-categorie. Piloten denken dat een botsing met een drone catastrofale gevolgen kan hebben voor een vlucht.