Dronken automobilist rijdt in op groep toeristen in Zuid-Tirol: zes doden, elf gewonden

update/videoIn het Italiaans-Oostenrijkse grensgebied is een automobilist vannacht ingereden op een groep van zeventien vakantiegangers. Zes van hen kwamen om het leven. Volgens de politie gaat het om jongeren uit Duitsland en was er sprake van een ongeluk.

Het drama vond omstreeks 01.15 uur plaats in Luttach im Ahrntal, een dorp in een ski- en wintersportgebied in Noord-Italië op enkele kilometers van de Oostenrijkse grens. Volgens de brandweer raakten alle zeventien jongeren gewond van wie tien ernstig. Zes van hen, drie mannen en drie vrouwen, bezweken ter plekke aan hun verwondingen. De overige slachtoffers, negen Duitsers en twee Italianen, zijn naar ziekenhuizen in Bolzano, Bruneck, Brixen en Innsbruck vervoerd.    

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De Duitse jongeren, tussen 20 en 25 jaar oud, zijn op groepsreis in het wintersportgebied.

Noordrijn-Westfalen

Intussen zijn de eerste dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Twee van hen komen volgens de politie in Bolzano uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, meer bepaald Keulen en Remscheid. De minister-president van de deelstaat zegt op Twitter ‘dat we ervan moeten uitgaan dat de meeste dodelijke slachtoffers uit Noordrijn-Westfalen komen'. Armin Laschet (CDU) zegt ‘verbijsterd en diep bedroefd’ te zijn en betuigt zijn medeleven. 

Een radiozender in Nedersaksen meldt dat een van de doden uit deze deelstaat komt.  

Alle slachtoffers bevonden zich naast een touringcar langs de kant van de weg, zo maakte de politie bekend. Volgens de eigenaar van het vakantieverblijf waar de groep verbleef, zo'n 50 meter van het plek van het drama, waren de jongeren net uit de nachtbus gestapt na een avondje stappen in de Hexenkessel Almpub in het nabijgelegen Steinhaus. ,,Op het moment dat ze wilden oversteken om naar ons vakantiehuis te lopen, reed de Audi TT in op de groep’’, verklaarde de man tegenover Italiaanse media.

De buschauffeur die de wagen met hoge snelheid dichterbij zag komen, verklaarde tegenover een regionale krant dat hij met de lichten van zijn voertuig knipperde om de automobilist te waarschuwen voor de net uitgestapte passagiers.

1,97 promille

De bestuurder, een 28-jarige man uit Kiens, meldde zich na het drama bij de politie. Die nam een blaastest af en bracht hem over naar een ziekenhuis voor een bloedproef en algeheel medisch onderzoek. Volgens de carabinieri was sprake van een ‘sterk verhoogd’ alcoholpromillage. De Italiaanse publieke omroep Rai meldt dat hij een alcoholpromillage van 1,97 in zijn bloed had. Dat komt neer op zo'n acht tot tien glazen bier en is vier keer zoveel als de toegestaan. 

De man is aangehouden op verdenking van doodslag in het verkeer. Voor het rijden met zo'n hoog alcoholpromillage alleen al hangt hem volgens de omroep een gevangenisstraf van minstens acht jaar en maximaal twaalf jaar boven het hoofd. De twintiger zou ook veel te hard hebben gereden.

Volgens het Italiaanse Corriere della Sera zei de aangehouden bestuurder zelfmoord te willen plegen toen hem in het ziekenhuis duidelijk werd wat hij had veroorzaakt. Hij is in shock en ligt op de psychiatrische afdeling.

Geschokt

De hulpdiensten rukten massaal uit. Naast zeventien ambulances waren er ook brandweervoertuigen van korpsen uit de wijde omgeving en een traumahelikopter. ,,Wij zijn allemaal geschokt door dit drama,’’ verklaarde gouverneur Arno Kompatscher van Zuid-Tirol tijdens een persconferentie met de plaatselijke autoriteiten. Hij sprak zijn medeleven uit namens alle inwoners van Tirol, bedankte de 160 hulpverleners en vroeg de media terughoudenheid te betrachten ten aanzien van de slachtoffers.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde het nieuws uit Zuid-Tirol vanmiddag ‘schokkend’ en betuigde haar medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden. “Een gelukkige avond die eindigt in een ramp. Ik treur mee met iedereen die daar afgelopen nacht kinderen, broers en zussen, vrienden heeft verloren. Ik wens de gewonden kracht en een spoedig herstel toe’’, liet ze in een door de regeringswoordvoerder en perschef op Twitter verspreid bericht weten. 

Burgemeester Helmut Klammer van Ahrntal zei geen woorden te hebben voor het drama. Hij was de hele nacht ter plaatse en vreest een serieuze impact van het dodelijke ongeluk op het toerisme. Het gebied is bij Duitse jongerengroepen in trek voor wintersportvakanties.

Het hoofd van de medische hulpverlening verklaarde dat de gewonde slachtoffers eerste hulp kregen in een verwarmde tent op de plek van het ongeval. ,,Een team van psychologen verleende geestelijke bijstand. De laatste patiënt werd omstreeks 03.30 uur afgevoerd,’’ aldus Marc Kaufmann. 

Volledig scherm
Zes vakantiegangers bezweken ter plekke aan hun verwondingen. © FF Luttach
Volledig scherm
Hulpdiensten rukten massaal uit. In totaal waren 160 hulpverleners in touw. © FF Luttach
Volledig scherm
© FF Luttach