Volledig scherm
Kandidaat Zuzana Caputova maakt kans om de eerste vrouwelijke president van Slowakije te worden. © REUTERS

Dronken Slowaak gaat er vandoor met stembus: telling vertraagd

UpdateHet tellen van de stemmen die zijn uitgebracht in de eerste ronde van de presidentsverkiezing in Slowakije is zaterdagavond vertraagd door een bizar incident. In een kieslokaal in het Oost-Slowaakse dorp Medzany pakte een zo te zien dronken man de kartonnen stembus op en ging ermee vandoor. De doos raakte daardoor beschadigd.

Om na te gaan of er misschien stembriefjes waren verdwenen, onderbrak de politie de kiesprocedure in het pand gedurende 1 uur en een kwartier. De verloren tijd moest later worden ingehaald. De nationale kiesraad liet daarop weten dat de eerste resultaten pas na 23.16 uur waren te verwachten in plaats van 22.00 uur, zoals de bedoeling was. In een ander stembureau ontstond enig oponthoud door technische problemen.

President

Advocate Zuzuna Caputova, de leider van de liberale partij in Slowakije, lijkt de eerste ronde van de presidentverkiezingen te hebben gewonnen. Ze heeft na het tellen van bijna alle stemmen 40,5 procent binnengehaald.

In de tweede ronde neemt ze het op tegen EU-commissaris Maros Sefcovic van de regerende sociaaldemocraten. Hij kreeg bijna 19 procent van de stemmen. Hij versloeg de rechts-populistische Stefan Harabin met een paar procent verschil. 

De tweede stemronde is op 30 maart. Volgens peilingsinstituut Focus is Caputova ook dan de grote favoriet. Ze zou in die rechtstreekse confrontatie kunnen rekenen op 64,4 procent van de stemmen, tegen 35,6 procent voor haar tegenstander.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.