Volledig scherm
Een toerist op Kuta Beach © AFP

Droomstranden op Bali nu zee van plastic afval

Wie aan een surfparadijs denkt, denkt al gauw aan palmbomen, rieten parasols, azuurblauw water en parelwitte stranden. Op het Indonesische eiland Bali is de realiteit anders: de stranden zijn bezaaid met plastic afval, aangespoeld uit zee. 

De Indonesische autoriteiten hebben de noodsituatie uitgeroepen, vanwege de situatie op de stranden. De regering wil er alles aan doen om de toeristische trekpleisters en surfparadijzen van hun ondergang te redden, maar vooralsnog zonder succes. Dagelijks rapen liefst 700 mannen en vrouwen zo'n honderd ton plastic van de stranden. De volgende ochtend is daar echter niets meer van te zien. 

Volledig scherm
Afvalverzamelaars op Kuta Beach © AFP

,,Personeel in groene t-shirts verzamelt dag in, dag uit vuilnis, maar de volgende dag is de situatie hetzelfde”, zeggen de toeristen die Kuta Beach door en door kennen omdat ze er elk jaar op vakantie komen. Of beter gezegd: kwamen. ,,De hoeveelheid vuilnis die door de oceaan wordt meegenomen, wordt dagelijks groter. Niemand wil zonnen, baden of surfen op een strand dat er zo bijligt.” 

Een strook van zes kilometer lang, langs de drukste districten Kuta, Jimbaran en Seminyak is er het ergst aan toe. De regio lokt elk jaar normaal 5 miljoen toeristen.

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Kuta Beach © AFP

Het vuil beschadigt niet alleen het ecosysteem, maar ook de reputatie van Bali als droomeiland wordt aangetast. De archipel van Zuidoost-Azië, ’s werelds vierde meest bevolkte land met ongeveer 255 miljoen inwoners, is ook ’s werelds op een na grootste producent van zwerfvuil. 

Plastic zakjes

Om de plaag te bestrijden, heeft Indonesië zich nu aangesloten bij een veertigtal landen dat deelneemt aan de VN-campagne voor schone oceanen. De overheid wil de hoeveelheid afval van de zee in 2025 met 70 procent verminderd hebben. Daarnaast moet meer ingezet worden op recycling - iets dat ze in vooral de Aziatische landen nog niet kennen.