Druk op Europa om nu al sancties tegen Rusland te treffen, scheurtjes in Europese front
Europa staat onder steeds zwaardere druk om al een begin te maken met sancties tegen Rusland. Maar volgens EU-Buitenlandchef Josep Borrell en een ruime meerderheid van de lidstaten is het daarvoor nog te vroeg. Daarmee dreigen er scheurtjes te komen in het Europese front, dat juist zo nadrukkelijk eenheid wil uitstralen.
,,Het sanctiepakket is het effectiefst als we het boven de markt laten hangen”, aldus buitenlandminister Wopke Hoekstra na overleg met zijn Europese collega’s in Brussel. Voorstanders van een snellere aanpak wijzen op de agressie die Rusland al pleegt, onder meer met cyberaanvallen, de dreiging die uitgaat van de blijvend grote troepenmacht langs de Oekraïense grens, de toenemende confrontaties in Oost-Oekraïne en het feit dat Moskou permanent of in elk geval voor langere tijd troepen in Belarus wil houden.
,,We hoeven niet te wachten op een militaire aanval. De aanval op Oekraïne is al begonnen”, aldus de Litouwse minister Gabrielius Landsbergis. Hij legt zich neer bij de afwachtende houding van de meerderheid, maar vindt wel dat die zich te veel richt op een Russische invasie. ,,Wij zeggen: kijk naar meer dan dat, hou alles op tafel, want als de Russen doorkrijgen dat enkel een invasie de trigger is zullen ze alvast allerlei andere dingen gaan doen.”
Volgens Landsbergis is het ‘logisch’ dat de Baltische landen de sancties als eersten van stal willen halen: ,,Wij zijn de frontliniestaten.” Hij wil om die reden ook dat de Navo zorgt voor ‘een geloofwaardige verdediging’. Landsbergis en ook zijn Letse collega Edgar Rinkevics spreken openlijk van ‘de bezetting’ van Belarus, Hoekstra van ‘een hoogst ongemakkelijke situatie’.
Hoog tijd
Volgens de Roemeen Bogdan Aurescu is het hoog tijd dat Europa communiceert over de inhoud van zijn sanctiepakket. ,,Dat kan een belangrijk afschrikkend effect hebben.” Hoekstra vindt het juist verstandig het sanctiepakket ‘in de tas’ te houden, zodat Rusland er niet op kan anticiperen.
Volgens EU-buitenlandchef Borrell is het sanctiepakket wel klaar. ,,Ik roep de Raad bijeen zodra het moment daar is. Maar we blijven hopen dat dat moment niet komt.” Rusland heeft nog steeds geen finaal besluit genomen over een inval, zei hij, ‘maar de situatie is wel kritiek. Alles wat we hebben opgebouwd sinds de koude oorlog staat op de helling.’
De Oekraïense minister Dmytro Kuleba, uitgenodigd voor een gesprek, wil veel sterkere signalen dat Brussel agressie niet tolereert. ,,Door alvast met sancties te beginnen kan Europa laten zien dat het niet alleen over sancties praat, maar ze ook toepast.” Daarnaast, vindt hij, kan Europa Oekraïne veel massiever bijstaan in versterking van zijn defensie en cyberveiligheid. Borrell beloofde militaire training en meer steun tegen cyberaanvallen. De Raad keurde ook de eerder door de Europese Commissie voorgestelde 1,2 miljard macro-economische steun goed.
De ministers besloten los van de actuele dreiging nog wel tot sancties tegen drie Russische Doemaleden die gekozen zijn om de Krim te vertegenwoordigen, het in 2014 volgens het westen illegaal geannexeerde schiereiland aan de zuidkant van Oekraïne, en tegen de voorzitter en vicevoorzitter van de kiescommissie daar. Samen met 188 andere personen en 48 entiteiten die al eerder sancties kregen, worden hun tegoeden bevroren en krijgen zij een reisverbod.
EU stuurt noodhulp
Oekraïne heeft de EU gevraagd om materiaal en medische goederen te sturen die mogelijk nodig zijn in het geval van een Russische invasie of andere escalatie van de situatie. Vijf landen hebben direct gereageerd op de hulpaanvraag en sturen onder meer tenten, noodgeneratoren, latrines en een geavanceerde medische post waar vijfhonderd gewonden kunnen worden behandeld, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Slovenië en Roemenië waren de eerste die zich hebben gemeld met beschikbaar materiaal. Ook duizenden latex handschoenen, beschermende maskers, dekens, geneesmiddelen en duizenden liters ontsmettingsmiddel gaan richting Oekraïne. ,,We zijn volledig solidair met het Oekraïense volk, ook met concrete hulp”, zegt Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer). ,,Ik verwacht de komende dagen meer steun uit andere EU-landen.”
Bekijk hier onze video’s over de spanning tussen Rusland en Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na KLM en Lufthansa stopt nu ook Air France met vliegen op Oekraïne
-
PREMIUM24
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
In auto achtergelaten baby sterft in VS door oververhitting terwijl ouders in kerk zitten
Een baby van 11 maanden is afgelopen zondag in Palm Bay in de Amerikaanse staat Florida om het leven gekomen, nadat ze door haar ouders was achtergelaten in een auto, terwijl het stel zelf urenlang meerdere kerkdiensten bijwoonde. -
PREMIUM23
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUMAchtergrond
‘Om de oorlog te winnen, moet Oekraïne de grens over’, en dat doen ze dus ook
Met het opvoeren van het aantal aanvallen op Russische bodem lijkt het Oekraïense leger te zijn begonnen aan het langverwachte voorjaarsoffensief. De grenzen van de oorlog worden op zowel militair als politiek vlak opgerekt. ,,Om te winnen moet Oekraïne doelen in Rusland aanvallen.’’
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
UPDATE
Kremlin: Nog te vroeg voor een top tussen Biden en Poetin
Het is volgens het Kremlin nog te vroeg om een topontmoeting te organiseren tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin. Dit zei een regeringswoordvoerder maandag na meldingen dat er snel een top van Biden en Poetin kan komen. -
Nederlandse drugsbaron (75) overleden in Britse gevangenis, pleegde 'grootste coke-misdrijf ooit' in VK
Een Nederlandse topcrimineel blijkt in een gevangenis in Engeland te zijn overleden aan de gevolgen van hartfalen. Het gaat om de 75-jarige Johnny K., een drugsbaron die jarenlang de straten van het land ‘overspoelde’ met immense hoeveelheden cocaïne.