Volledig scherm
© Thomas Vermote.

Duikboot uit WO I gevonden in Noordzee, 23 lichamen nog aan boord

updateIn de Noordzee voor de Belgische kust is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Mogelijk zijn de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord.

De duikboot is gevonden op een diepte van zo'n 30 meter nabij de kust van Oostende. Het nog bijna volledig intacte wrak heeft een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter. Alle deuren en sluizen zijn nog dicht. Aan boord bevinden zich nog de restanten van 23 overleden bemanningsleden.  De exacte locatie wordt niet bekend gemaakt om avonturiers op afstand te houden. 

Het is nog onduidelijk om welk type duikboot het precies gaat. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. De Flandern Flotille bestond uit negentien gelijke duikboten waarvan er vijftien gezonken zijn. Dit is de elfde vondst in de Noordzee. Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd. Zodra duidelijk is om welke duikboot het gaat, wordt ook hun identiteit bekend. 

Lichamen

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé denkt dat het om een UB-II gaat. ,,Daarin zaten steeds 1 commandant en 22 bemanningsleden. Aangezien de duikboot in zo'n goede staat verkeert, gaan we ervan uit dat de lichamen nog aan boord zijn.'' 

De boot is waarschijnlijk gezonken door een mijn, meldt VRT.  Hoewel de duikboot in heel goede staat is, zijn beschadigingen over het hele wrak zichtbaar, vooral aan de boeg. Volgens de wetenschappers is het bijna zeker dat er een contactmijn ontploft is aan de bovenzijde van de duikboot. Een mogelijk scenario is dat een mijn die onder het wateroppervlak dreef,  werd meegetrokken door de traag varende duikboot. Deze kwam vervolgens tot ontsteking  aan het bovendek. 

De duikboot werd kort voor de zomer ontdekt na een onderwaterscan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht. Ook wordt een plan gemaakt om het wrak te beschermen.