Een CureVac-medewerker demonstreert hoe collega's en hij te werk gaan bij het ontwikkelen van ene vaccin tegen het nieuwe coronavirus.
Volledig scherm
Een CureVac-medewerker demonstreert hoe collega's en hij te werk gaan bij het ontwikkelen van ene vaccin tegen het nieuwe coronavirus. © REUTERS

Duits bedrijf dat werkt aan coronavaccin laat zich niet overnemen door Trump

De mogelijke overname door de Verenigde Staten van een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een vaccin ontwikkelt tegen het nieuwe coronavirus is van de baan. Dat heeft de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn gisteravond verklaard tegenover de publieke omroep ZDF.

,,Als CureVac erin slaagt een vaccin te ontwikkelen tegen het nieuwe coronavirus, dan zal dat beschikbaar zijn voor de hele wereld, niet voor landen afzonderlijk’’, zei de bewindsman.

De Duitse krant Welt am Sonntag meldde gistermorgen dat de Amerikaanse president Donald Trump probeerde Duitse onderzoekers ‘weg te kopen’ die werken aan een coronavaccin. Trump zou zo de exclusieve rechten op dat vaccin willen verkrijgen, schreef de zondagskrant op basis van bronnen in regeringskringen.

De Amerikaanse president bood het bedrijf volgens de bronnen ‘een groot bedrag’ voor de exclusieve rechten op het onderzoek. ,,Trump doet er alles aan om een ​​vaccin voor de Verenigde Staten te krijgen. Maar alleen bedoeld voor de Amerikanen”, luidde het.

De Duitse regering zou op haar beurt de onderzoekers extra geld bieden om hun werkzaamheden voort te zetten voor Duitsland. De onderzoekers in kwestie werken voor het in Tübingen (Baden-Württemberg) gevestigde biofarmaceutische bedrijf CureVac.

Hele wereld

CureVac wilde aanvankelijk geen commentaar geven, maar de Duitse miljardair Dietmar Hopp, de belangrijkste investeerder in het biofarmaceutische bedrijf, deed dat gisteravond wel. Een exclusief contract met één land voor een coronavaccin is volgens hem uitgesloten.

,,Als we erin slagen een effectief vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, hopelijk gebeurt dat snel, dan zal dat vaccin niet alleen mensen in de regio, Duitsland of Europa bereiken, kunnen helpen en beschermen - maar solidair over de hele wereld’’, verklaarde hij tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hopp zei dat hij blij zal zijn als zijn langetermijninvesteringen vanuit Duitsland dat resultaat zouden hebben. Hij was lange tijd de enige investeerder in CureVac en is met een aandeel van 80 procent nog steeds de grootste geldschieter. Het biofarmaceutische bedrijf werkt sinds januari aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus en doet dat in samenwerking met het Paul Ehrlich Institute for Vaccines and Biomedical Medicines in Langen (Hessen).

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”