Volledig scherm
Het Berlin Golden Beach hotel in Slatni Pjassazi in Bulgarije. Rechtsboven de 13-jarige Sarah.

Duits meisje (13) in zwembad onder water gezogen

Een 13-jarig Duits meisje is overleden toen ze in het zwembad van een Bulgaars hotel onder water werd gezogen. Oorzaak van het ongeluk was een haperende veiligheidsklep van de zwembadpomp.

Door de haperende veiligheidsklep werd het meisje door de reinigingspomp onder water gezogen. Pas na 20 minuten kon ze door haar vader en enkele redders uit het water worden gehaald. Ze kon nog even gereanimeerd worden, maar door het zuurstoftekort was ze hersendood. Het incident had eigenlijk nooit mogen gebeuren, want uit het eerste onderzoek blijkt dat het hotel geen vergunning had om het nieuwe binnenzwembad al open te stellen. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Het drama gebeurde in Slatni Pjassazi, beter bekend als het 'gouden strand' en de populairste badplaats langs de Bulgaarse kust aan de Zwarte Zee. Bij zomerse temperaturen ging Sarah, die samen met haar vader op vakantie was, een verfrissende duik nemen in het binnenzwembad van het exclusieve viersterrenhotel 'Berlin Golden Beach'. Waarom ze niet voor het buitenzwembad koos, zoals de meeste vakantiegangers, blijft een raadsel. Mogelijk had dat met de geringe diepte van het bad (1, 40 meter) te maken.

Doodsstrijd
Tijdens het zwemmen kwam Sarah op een bepaald moment dicht in de buurt van de filterpomp. Toen sloeg het noodlot toe. Door een haperende veiligheidsklep werd ze plotseling met de achterkant van haar lichaam aangezogen door de reinigingspomp. Ze kon niet op tegen de kracht van de pomp.

20 minuten in het water
Pas 20 minuten later slaagden enkele redders en haar vader erin om Sarah uit het water te trekken. De Bulgaarse artsen konden Sarah in eerste instantie nog reanimeren. Door het langdurige zuurstoftekort was ze al hersendood toen ze een halfuur later met de ambulance in het ziekenhuis van de stad Warna aankwam. Tot laat in de avond werd ze kunstmatig beademd, maar om 22.30 uur werd ze doodverklaard.

Schande
Bij de autopsie troffen de artsen een hematoom van 20 centimeter bij  haar bekken aan. Die verwonding werd veroorzaakt door de dodelijke veiligheidspomp. Het ziekenhuis spreekt van een schande, want eigenlijk had het hotel nog geen vergunning om het nieuwe binnenzwembad al open te stellen. Daarnaast werkte de filterpomp niet naar behoren. Normaal gesproken moet het systeem meteen stoppen als er iemand vast komt te zitten.

Moeder
De vader is ondertussen weer thuis. Hij wacht het onderzoek en de terugkeer van het lichaam van zijn dochter af. In een klein dorpje in Sachsen-Anhalt (in het vroegere Oost-Duitsland) probeert hij de tweede familietragedie in twee jaar tijd te verwerken. Twee jaar geleden stierf namelijk de moeder van Sarah.