Duits parlement stemt voor invoering homohuwelijk
Het Duitse parlement heeft vandaag een historische beslissing genomen: de Bondsdag stelt het huwelijk open voor iedereen. Daardoor mogen ook in Duitsland homoseksuele stellen met elkaar trouwen.
Het voorstel werd met een grote meerderheid aangenomen. 393 parlementsleden stemden voor, 226 stemden tegen en vier onthielden zich van stemming. Bondskanselier Angela Merkel stemde zelf tegen. In Nederland mogen mensen van hetzelfde geslacht al sinds 1 april 2001 met elkaar trouwen.
Een week geleden had niemand nog verwacht dat er snel een besluit zou worden genomen over de invoering van het homohuwelijk. De christendemocratische CDU en CSU van Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest. Zij liet maandag bij een openbaar interview echter ineens weten dat ze het vooral een gewetenskwestie vindt.
Ulli Köppe
Dat gebeurde na een vraag van de Berlijnse homo Ulli Köppe, die van Merkel wilde weten wanneer hij en zijn vriend een echtpaar konden worden. Merkel merkte op dat ze voor een dergelijke stemming ,,geen fractiediscipline'' zou afdwingen, waarna het balletje ging rollen.
Voor Köppe kwam de opmerking van Merkel als een verrassing. ,,Het aha-moment kwam voor mij wat later'', zegt hij bij de NOS. ,,Pas toen ik bedankjes kreeg en zag dat er veel reacties kwamen op een foto die ik op Facebook had geplaatst. De volgende dag hield het niet meer op.'' Inmiddels staat hij al dagen in de internationale aandacht.
Merkel
Hoewel Merkel tegenstemde, maakte dat voor de uitkomst weinig uit. Doordat de linkse partijen SPD, de Groenen en Links voor zouden stemmen, was er al bij voorbaat een meerderheid. Ook binnen Merkels partij zijn voorstanders. Alleen de conservatieve vleugel van CDU-CSU is tegen.
Merkel gaf aan dat het haar persoonlijke voorkeur heeft dat een huwelijk een verbond tussen een man en vrouw is. Wel hoopt ze dat de beslissing voor meer sociale vrede gaat zorgen. Volgens Der Spiegel stemden zeventig partijgenoten van Merkel, bijna een op de vier, in met het voorstel.
Bij de fractie van de Groenen vloog na de stemming confetti door de lucht. ,,Liefde wint'', klonk het bij de partij. Enkele tegenstanders overwegen nog een poging te doen de wet aan te vechten voor het grondwettelijk hof omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemt het besluit van het Duitse parlement ,,wunderbar''. ,,Felicitaties aan Duitsland, weer een overwinning voor gelijkheid'', liet hij weten.
Nederland
Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa waar het homohuwelijk mogelijk wordt. Nederland doorbrak in 2001 als eerste land ter wereld het taboe op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Twee jaar later volgde België, daarna Canada en Zuid-Afrika.
Duitsland wordt volgens een inventarisatie van het COC wereldwijd het 23e land dat het huwelijk openstelt voor homo's en lesbiennes. Europa loopt voorop: momenteel is het homohuwelijk in veertien Europese landen toegestaan. In Finland mogen homoseksuele stellen sinds maart van dit jaar trouwen.
Malta zal waarschijnlijk het volgende land zijn dat het huwelijk niet meer uitsluitend voor man en vrouw toestaat. Het parlement van de kleine eilandstaat neemt daar binnenkort een besluit over.
VS
Buiten Europa is het homohuwelijk onder meer mogelijk in de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Binnen Europa ligt een scheidslijn tussen oost en west. West-Europese landen staan het homohuwelijk allemaal toe.
Midden- en Zuid-Europese landen waaronder Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje kennen wel geregistreerde partnerschappen die dezelfde wettelijke rechten en plichten met zich meebrengen als een huwelijk. Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije kennen zulke regelingen niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frankrijk repatrieert 15 vrouwen en 32 kinderen uit Syrië
Frankrijk heeft onder druk van internationale organisaties en verschillende families 15 vrouwen en 32 kinderen gerepatrieerd uit gevangenenkampen in het noordoosten van Syrië, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de operatie leidde. -
Oudste mens María (115) overleeft oorlogen en pandemieën: ‘Kwestie van geluk en goede genen’
Ze overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse burgeroorlog, de Spaanse griep en een coronabesmetting. Nu is de 115-jarige María Branyas Morera officieel de oudste persoon ter wereld, meldt Guinness World Records. ‘Op mijn leeftijd is een nieuw jaar een geschenk.’ -
Vier leden van extreemrechtse militie Oath Keepers schuldig aan opruiing bij Capitoolbestorming
Vier leden van de extreemrechtse militie Oath Keepers zijn maandag door een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan opruiing voor hun aandeel in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Met video's
‘Helse’ outfit van rapper Doja Cat gaat de wereld over: vijf uur stilzitten voor 30.000 kristallen
Internationale showbizzmedia raken niet uitgepraat over een bijzondere outfit van rapper Doja Cat (27). De Amerikaanse verscheen met rode bodypaint en meer dan 30.000 Swarovski-kristallen op haar lijf bij de Haute Couture Week in Parijs. -
-
-
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Amerikaanse juf die door 6-jarige werd neergeschoten klaagt school aan: ‘Waarschuwingen genegeerd’
De lerares die eerder deze maand werd neergeschoten door een 6-jarige leerling op een school in de Verenigde Staten klaagt het schoolbestuur aan. Het bestuur was door bezorgde collega's al drie keer gewaarschuwd vóór de schietpartij dat de jongen een wapen bij zich had, maar reageerde ‘apathisch’ en greep niet in.