Volledig scherm
De Groenen vieren de invoering van het homohuwelijk. © AP

Duits parlement stemt voor invoering homohuwelijk

Het Duitse parlement heeft vandaag een historische beslissing genomen: de Bondsdag stelt het huwelijk open voor iedereen. Daardoor mogen ook in Duitsland homoseksuele stellen met elkaar trouwen.

Volledig scherm
Merkel stemde zelf tegen. © EPA

Het voorstel werd met een grote meerderheid aangenomen. 393 parlementsleden stemden voor, 226 stemden tegen en vier onthielden zich van stemming. Bondskanselier Angela Merkel stemde zelf tegen. In Nederland mogen mensen van hetzelfde geslacht al sinds 1 april 2001 met elkaar trouwen.

Een week geleden had niemand nog verwacht dat er snel een besluit zou worden genomen over de invoering van het homohuwelijk. De christendemocratische CDU en CSU van Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest. Zij liet maandag bij een openbaar interview echter ineens weten dat ze het vooral een gewetenskwestie vindt.

Ulli Köppe

Dat gebeurde na een vraag van de Berlijnse homo Ulli Köppe, die van Merkel wilde weten wanneer hij en zijn vriend een echtpaar konden worden. Merkel merkte op dat ze voor een dergelijke stemming ,,geen fractiediscipline'' zou afdwingen, waarna het balletje ging rollen.

Voor Köppe kwam de opmerking van Merkel als een verrassing. ,,Het aha-moment kwam voor mij wat later'', zegt hij bij de NOS. ,,Pas toen ik bedankjes kreeg en zag dat er veel reacties kwamen op een foto die ik op Facebook had geplaatst. De volgende dag hield het niet meer op.'' Inmiddels staat hij al dagen in de internationale aandacht.

Merkel

Hoewel Merkel tegenstemde, maakte dat voor de uitkomst weinig uit. Doordat de linkse partijen SPD, de Groenen en Links voor zouden stemmen, was er al bij voorbaat een meerderheid. Ook binnen Merkels partij zijn voorstanders. Alleen de conservatieve vleugel van CDU-CSU is tegen.

Merkel gaf aan dat het haar persoonlijke voorkeur heeft dat een huwelijk een verbond tussen een man en vrouw is. Wel hoopt ze dat de beslissing voor meer sociale vrede gaat zorgen. Volgens Der Spiegel stemden zeventig partijgenoten van Merkel, bijna een op de vier, in met het voorstel. 

Bij de fractie van de Groenen vloog na de stemming confetti door de lucht. ,,Liefde wint'', klonk het bij de partij. Enkele tegenstanders overwegen nog een poging te doen de wet aan te vechten voor het grondwettelijk hof omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemt het besluit van het Duitse parlement ,,wunderbar''. ,,Felicitaties aan Duitsland, weer een overwinning voor gelijkheid'', liet hij weten.

Volledig scherm
In Nederland is het homohuwelijk al sinds april 2001 legaal. © ANP

Nederland

Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa waar het homohuwelijk mogelijk wordt. Nederland doorbrak in 2001 als eerste land ter wereld het taboe op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Twee jaar later volgde België, daarna Canada en Zuid-Afrika.

Duitsland wordt volgens een inventarisatie van het COC wereldwijd het 23e land dat het huwelijk openstelt voor homo's en lesbiennes. Europa loopt voorop: momenteel is het homohuwelijk in veertien Europese landen toegestaan. In Finland mogen homoseksuele stellen sinds maart van dit jaar trouwen.

Malta zal waarschijnlijk het volgende land zijn dat het huwelijk niet meer uitsluitend voor man en vrouw toestaat. Het parlement van de kleine eilandstaat neemt daar binnenkort een besluit over.

VS

Buiten Europa is het homohuwelijk onder meer mogelijk in de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Binnen Europa ligt een scheidslijn tussen oost en west. West-Europese landen staan het homohuwelijk allemaal toe.

Midden- en Zuid-Europese landen waaronder Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje kennen wel geregistreerde partnerschappen die dezelfde wettelijke rechten en plichten met zich meebrengen als een huwelijk. Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije kennen zulke regelingen niet.

  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.