Volledig scherm
De Bondsdag in Berlijn. © anp

Duitse Bondsdag stemt in met migratiepact

De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met het VN-migratiepact. Vooral de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) keerde zich fel tegen het voorstel omdat het land daarmee de greep over zijn eigen migratiebeleid zou verliezen.

Na het debat stemden donderdag 372 parlementariërs voor het pact, 153 stemden tegen en 141 onthielden zich van stemming. De sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, beklemtoonde dat het internationale akkoord vooral de illegale migratie wil terugdringen en daar heeft Duitsland baat bij.

Het gaat volgens Maas om een serie afspraken, die op geen enkele manier de soevereiniteit aantast. Dat wordt in de hele discussie helaas vaak verzwegen, klaagde de bewindsman. Volgens waarnemers gaat het om een internationale intentieverklaring die op een top in Marrakesh 10 en 11 december moet worden aangenomen. In tal van landen die met illegale immigratie kampen, inclusief België en Nederland, leidt het tot discussies.

Ook in Nederland heeft de regering ingestemd met het pact. Het kabinet plaatste daarbij wel de voorwaarde dat  er een stemverklaring wordt toegevoegd, waarin wordt benadrukt dat de afspraken niet juridisch bindend zijn.