Volledig scherm
De Bondskanselarij in Berlijn. © Wikipedia

Duitse coalitie is het eens over basispensioen

Na maandenlang onderhandelen hebben de Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD een akkoord bereikt over een basispensioen. Mensen die lang hebben gewerkt maar weinig verdienden, gaan erop vooruit, blijkt.

Het basispensioen gaat in op 1 januari 2021 en kost zo'n 1,5 miljard euro, lichtten de partijvoorzitters van de CDU, CSU en SPD aan het eind van de middag toe in de Bondskanselarij. Iedereen die minstens 35 jaar heeft gewerkt, kinderen opgevoed of familieleden verzorgd, ontvangt een basispensioen. De hoogte daarvan ligt boven het niveau van de basisbehoeften en wordt bepaald door een “technische” inkomenstoets waarbij niet naar ander bezit wordt gekeken. “Alleen geteld worden extra inkomsten boven 1.250 euro voor alleenstaanden en 1.950 euro voor koppels. Goed voor het Oosten”, twitterde voormalig vice-minister-president Christoph Matschie van de deelstaat Thüringen.   

De inkomenstoets vindt volgens de SPD automatisch plaats door samenwerking tussen de pensioenverzekeraars en financieel beheerders. “Burgervriendelijk en onbureaucratisch”, meldt de partij op twitter. Zo’n 1,2 tot 1,5 miljoen mensen - de helft minder dan waarop de socialisten aanvankelijk inzetten - zullen volgens haar een basispensioen ontvangen. Vooral vrouwen profiteren ervan. “Vier van de vijf zijn vrouw”, aldus de partijleiding.  

CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer spreekt op Twitter van een “uitgebreide” inkomenstoets. Met het basispensioen wordt ouderdomsarmoede tegengegaan. Tegelijkertijd wordt een pakket aan maatregelen ingevoerd die werknemers en ondernemers ontlasten en impulsen voor de toekomst geven. “We versterken de zakelijke- en particuliere pensioenregelingen, verlagen de bijdrage voor de werkloosheidsverzekering en investeren 10 miljoen euro in digitalisering en Klimaattechnologie’’, schrijft ze. 

Geschil

De coalitiepartijen kregen in februari een geschil over het basispensioen toen minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) een concept voorstelde. Dat voorzag in een model waarbij alle ouderen een basispensioen zouden krijgen van ongeveer 900 euro zonder de ‘behoeftigheid’ te controleren.

De CDU verwees het voorstel meteen naar de prullenbak omdat de christendemocraten wilden voorkomen dat gepensioneerden die er al warmpjes bijzitten,  bijvoorbeeld dankzij een hoog pensioen van hun partner, extra geld krijgen. De CDU-fractievoorzitter wil dat het geld doelgerichter naar mensen gaat die een te laag pensioen hebben en kunnen aantonen onvoldoende middelen te hebben.

De CDU/CSU en SPD hebben in hun regeerakkoord vastgelegd dat er een basispensioen met een toetsing komt. Met het akkoord lijkt een regeringscrisis van de baan.