Volledig scherm
De kerncentrales in Tihange © Photo News

Duitse deelstaat bang voor kernramp België

Uit angst voor een kernramp in het naburige België slaat de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen nog eens miljoenen jodiumtabletten in. De tabletten bieden enige bescherming tegen radioactief jodium, dat bij een ongeval in een kerncentrale kan vrijkomen.

Noordrijn-Westfalen telt geen kerncentrales, maar even over de grens in het Belgische Tihange staat er wel een. Duitsland en Nederland zijn ongerust over die centrale, omdat die de afgelopen jaren geregeld mankementen vertoonde. Ook de al even moeizaam functionerende kerncentrale in Doel, dat vlak bij Antwerpen ligt, baart Nederland zorgen.

De Duitse deelstaat heeft straks genoeg tabletten voor alle burgers die extra bescherming nodig hebben, zei een woordvoerder. Vorig jaar werd die groep door de regering in Berlijn verruimd. Nu komen alle zwangere vrouwen, voedende moeders en minderjarigen in de deelstaat in aanmerking. Voor wie minder dan honderd kilometer van de gewraakte Belgische centrale woont en jonger is dan 45 liggen in geval van radioactieve straling ook tabletten klaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement