Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © stock

Duitse gemeentes zien niks in totaal vuurwerkverbod

Als het aan de Duitse gemeentes ligt, komt er ook in Duitsland geen landelijk vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw. De voorzitter van de vereniging van Duitse gemeentes DStGB zegt tegen de Neue Osnabrücker Zeitung dat het afsteken van vuurwerk door particulieren een uitdrukking is van ‘levensvreugde’ en daarom niet algeheel verboden mag worden.

Volgens voorzitter Gerd Landsberg helpen verboden en beperkingen de maatschappij niet verder. Hij vindt dat de nadruk moet liggen op het verantwoordelijk gebruik van vuurwerk door mensen. Duitse gemeentes mogen momenteel zelf grotendeels bepalen waar en wanneer vuurwerk afgestoken mag worden.

Landsberg reageert in de krant op een actie van een milieuorganisatie die in meer dan dertig Duitse steden om een vuurwerkverbod heeft gevraagd vanwege de luchtvervuiling die het afsteken veroorzaakt. Volgens Landsberg is het vooral verstandig om als stad te investeren in de infrastructuur, omdat verkeer een grotere vervuiler is.

In Nederland willen zeker twaalf grote gemeenten aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Het gaat onder meer om Amsterdam en Utrecht. Ook kleinere plaatsen als Oegstgeest en Borne hebben laten weten te gaan experimenteren met de speciale zones. Zowel de politie als veel burgemeesters zouden het liefst zien dat er een landelijk verbod komt op consumentenvuurwerk.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.