De Theisstalbrücke bij Niedernhausen bestaat uit drie bruggen waarvan eentje voor auto's (A3).
Volledig scherm
De Theisstalbrücke bij Niedernhausen bestaat uit drie bruggen waarvan eentje voor auto's (A3). © Wikimedia Commons

Duitse hogesnelheidslijn gesaboteerd: ‘Dit is geen kwajongensstreek’

Onbekenden hebben in Duitsland het spoor gesaboteerd van de hogesnelheidslijn op het traject Frankfurt-Keulen. Ze draaiden op een tientallen meters hoge spoorbrug over een afstand van 80 meter de railschroeven los. De federale recherche neemt de zaak hoog op maar spreekt niet over een mogelijke terroristische achtergrond. 

De levensgevaarlijke sabotage werd gepleegd op een spoorbrug bij Niedernhausen, zo'n 40 kilometer ten noordwesten van Frankfurt. De machinist van een ICE-trein die vanmorgen de 484 meter lange en 50 meter hoge Theisstalbrücke passeerde, merkte dat zijn trein ‘onrustig’ reed. Hij meldde dat meteen, waarna technici vaststelden dat de schroeven waren losgedraaid en dat de rails los lag. Een deel ervan was al beschadigd. 

Het treinverkeer op het traject werd meteen stilgelegd. De federale recherche onderzoekt de zaak. ,,Dit is geen kwajongensstreek”, verklaarde een bron dichtbij het onderzoek tegenover Der Spiegel. De afstand waarover de railschroeven zijn losgedraaid, doet vermoeden dat de sabotage het werk was van meerdere personen. 

Technici zijn bezig om de rails weer vast te schroeven. De klus is naar verwachting pas rond middernacht geklaard. Het treinverkeer tussen Frankfurt en Keulen, Keulen via Wiesbaden en Mannheim naar Stuttgart ondervindt grote hinder door omleidingen als gevolg van de werkzaamheden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen van zo'n anderhalf uur.  

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP