Volledig scherm
Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen. © ANP

Duitse kleuterscholen moeten verplicht klikken over niet-ingeënte kinderen

De Duitse regering wil kinderdagverblijven en kleuterscholen verplichten om de autoriteiten in te lichten als ouders niet kunnen bewijzen dat ze hun kinderen hebben gevaccineerd.

De wet moet ervoor zorgen dat er meer Duitse kinderen worden ingeënt. Het aantal gevaccineerde kinderen in Duitsland is de afgelopen jaren flink gedaald. Een kwalijke zaak, aldus de Duitse minister van Gezondheid Herman Gröhe. Niet ingeënte kinderen worden blootgesteld aan potentieel vatbare ziektes zoals de mazelen, polio en tetanus. In 2017 zijn er al 410 gevallen van mazelen geregistreerd in Duitsland. Een 37-jarige vrouw overleefde het virus niet.

Ouders in Duitsland zijn volgens de wet verplicht om hun kinderen in te enten als ze naar de kleuterschool gaan. Als ouders dit weigeren, lopen ze het risico om een boete van 2.500 euro te krijgen. Nu de kleuterscholen en kinderdagverblijven kunnen worden verplicht om de namen van de weigerende ouder(s) door te geven, hopen ze het aantal niet-gevaccineerde kinderen terug te dringen. Het Duitse parlement stemt donderdag over de maatregel.

Rechtszaak

Het wel of niet vaccineren van kinderen is al lang een veelbesproken onderwerp in Duitsland. Eerder deze week won een vader een rechtszaak tegen zijn ex-vrouw over het wel of niet inenten van hun kind. De vrouw wil het meisje van vijf jaar niet laten vaccineren omdat ze ervan overtuigd is dat het vaccineren een lobby is van de geneesmiddelenindustrie. De vader was het hier niet mee eens en spande een zaak aan. Met succes. De rechter gaf aan de beslissing te hebben genomen in het belang van het kind, dat zwaarder weegt dan de overtuiging van de moeder. 

Nederland

Ook in Nederland is er veel discussie over het wel of niet inenten van kinderen. Vaak gaat het om kinderen uit gereformeerde gezinnen waarbij het inenten niet in lijn met het geloof is. In oktober plaatste het blad Happinez een blog over vaccineren waarin onder meer werd gesteld dat ziektes zoals polio niet meer in Nederland voorkwamen door verbeterde voeding en hygiëne. Ook gaf de schrijver van het stuk aan dat ouders hun kinderen inenten omdat ze geen tijd hebben om voor ze te zorgen als ze ziek zijn. De column zorgde voor een hoop consternatie. In tegenstelling tot Duitsland geldt er in Nederland geen vaccinatieplicht. 

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.