Volledig scherm
Adolf Hitler en zijn lijfarts Theodoor Morell, die de Führer van heroïne voorzag. © AD

Duitse militairen stonden stijf van de pepmiddelen

Duitse soldaten vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog soms drie etmalen aan een stuk. Norman Ohler ontdekte hoe. ,,Ze stonden stijf van de drugs."

Quote

Het begon met vitamine­pre­pa­ra­ten

Schrijver Norman Ohler
Volledig scherm
Schrijver Norman Ohler deed onderzoek naar het drugsgebruik van Duitse militairen tijdens WO 2 © Marco Okhuizen

Pilletje op de tong. Slok water nemen. Doorslikken. Duitse militairen bleven op de been dankzij Pervitin, een voorloper van crystal meth. Tussen 1939 en 1945 slikten de troepen zo'n 200 miljoen pillen, die werden geproduceerd in de fabriek van Temmler bij Berlijn.

Pervitin werd ontwikkeld uit methamfetamine en was bedoeld tegen problemen met de bloedsomloop, lusteloosheid en depressie. Het middel was ongelooflijk verslavend maar bewees zijn nut in de oorlog, zegt de Duitse schrijver Norman Ohler (46). Als eerste deed hij uitgebreid onderzoek naar gebruik van verdovende middelen door de militairen. Hij schreef er de nu in het Nederlands verschenen bestseller Drugs in het Derde Rijk over.

Dagenlang wakker
,,Soldaten bleven dagenlang wakker onder invloed van Pervitin", zegt Ohler tijdens een kort bezoek aan Nederland. ,,Het middel is niet de reden dat er gedurende de oorlog overwinningen werden geboekt. Maar het heeft er wél bij geholpen."

Duitsland was de bakermat van de synthetische drugs. Na de machtsovername door de nazi's in 1933 overspoelden chemiereuzen als IG Farben, Merck en Bayer de binnenlandse markt met pepmiddelen. Ze vonden gretig aftrek.

Ook Adolf Hitler raakte aan de drugs. In zijn tijd als Führer gebruikte hij 82 verschillende soorten medicatie, blijkt uit de documenten die Ohler in de militaire archieven vond. ,,Het begon met simpele vitaminepreparaten", vertelt hij. ,,Aan het einde van zijn bewind leefde hij constant in een roes."

De drugs werden toegediend door Hitlers lijfarts, Theodor Morell. Het was een dikke, vaak zwetende man met een stompe neus. De twee zouden onafscheidelijk worden. Morell gaf Hitler aanvankelijk een cocktail van glucose en vitamines om diens maag- en darmklachten te verlichten.

Ohler: ,,Wie zijn notities doorneemt, kan zich goed voorstellen hoe Morell met zijn koffertje een kamer in dook, daar de injecties netjes klaarlegde terwijl een adjudant hem nauwlettend in de gaten hield." 

Quote

Hitler veranderde in een sloffend en bevend wrak

Norman Ohler

Eukodal
Over het drugsgebruik bij de strijdkrachten was verrassend weinig gepubliceerd, zegt Ohler. ,,Documenten waarin wordt geschreven over Pervitin zijn gearchiveerd onder trefwoorden als 'Voorbereiding Slag om Frankrijk'. Historici schrijven over Morell. Ze schrijven over drugsverslaving. Maar steeds is het hooguit een bijzin. ,,Naarmate de oorlog vorderde, ging Hitler steeds zwaardere middelen gebruiken. Zo stond hij op een dagelijkse dosis Eukodal, een zeer verslavend goedje waarin ook heroïne zat verwerkt.

,,Elke dag schreef Morell zeer precies wat hij deed. Ik had alleen een loep nodig om zijn hanenpoten te ontcijferen", grinnikt Ohler.Vanaf november 1944 ging het sterk bergafwaarts met Hitlers gezondheid. Zijn aderen waren door de vele injecties veranderd in littekens. Het koffiekopje in zijn hand trilde als hij een slok nam. ,,Hitler had simpelweg te lang, te veel drugs genomen. Dan nog al die stress. Hitler veranderde in een sloffend en bevend wrak."

Ook onder de soldaten begon het drugsgebruik zijn tol te eisen. Militairen die Pervitin hadden genomen waren soms vier dagen aan een stuk wakker. ,,Als het spul uitgewerkt raakte, werden de gebruikers erg onrustig en nerveus", weet Ohler. ,,Ze dachten dat overal gevaar loerde. Uiteindelijk ging het licht uit. Er zijn foto's van soldaten die compleet dubbelgevouwen in auto's liggen te slapen. Zó op waren ze. Pervitin werd gepromoot omdat het de slaap wegnam. Maar de slaap kwam pas daarna."

Amerikanen
Het drugsgebruik kreeg navolging, zegt Ohler. ,,De nazi's waren de pioniers met synthetische drugs. Maar al snel verstrekten ook de Britten amfetaminen aan de soldaten. De Amerikanen deden het later tijdens de Korea-oorlog, in Vietnam in de oorlog in Irak. Tegenwoordig krijgen zelfs dronepiloten die vanachter hun computerscherm in de VS missies in Afghanistan uitvoeren een pil aangeboden, weet ik van een voormalige dronevlieger."

Pepmiddelen zijn nu verboden binnen het Duitse leger. ,,Al is er weer discussie over. Bij de Duitse missie in Afghanistan kregen soldaten in Afghanistan het middel Optalidon. Het houdt de militairen wakker en werkt prestatieverhogend. Amfetaminen passen bij het leger. Het is slecht voor de gezondheid van de soldaten, maar goed voor de officieren die de opdracht hebben gekregen overwinningen te boeken."

Volledig scherm
Pervitin © AD