Volledig scherm
In Würzburg viel een man treinreizigers aan met een bijl. © epa

Duitse minister eist betere veiligheidsmaatregelen

Duitse artsen die horen dat een patiënt plannen heeft voor een misdrijf moeten de mogelijkheid krijgen de autoriteiten daarover tijdig in te lichten. Versoepeling van het medisch beroepsgeheim -  de zwijgplicht van zorgverleners - is een van de maatregelen die de Duitse minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken oppert als reactie op de recente aanslagen in zijn land.

Het voorstel maakt deel uit van een reeks veiligheidsmaatregelen die de bewindsman van het CDU vandaag (donderdag) zal presenteren, zo berichten Duitse media. De Maizière wil er vaart achter zetten. Hij hoopt dat de voorstellen worden aangenomen voor de landelijke verkiezingen in het najaar van 2017.

De plannen komen nadat Duitsland in juli werd opgeschrikt door vijf aanslagen, waarbij 15 doden vielen en tientallen mensen gewond raakten. Twee aanslagen werden opgeëist door de Islamitische Staat. Drie aanvallers waren asielzoekers. Vorig jaar nam Duitsland meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen op, onder wie veel moslims uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat heeft geleid tot een groeiende angst voor islamitisch extremisme.

Asielbeleid
Er is veel kritiek op het ruimhartige asielbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Veel mensen zie een relatie met de recente aanslagen. Merkel benadrukte echter dat Duitsland zich aan zijn principes houdt en asiel zal blijven verlenen aan hen die dat nodig hebben.

'De terroristen willen onze bereidheid om mensen op te nemen schaden', zei Merkel. 'Zij zaaien haat en angst tussen culturen en zaaien haat en angst tussen religies. Wij verzetten ons hiertegen.' Het staat buiten kijf dat Duitsland in oorlog is met Islamitische Staat, zei Merkel, maar 'wij zijn niet in oorlog met de islam.'

Eerder nam Duitsland al meer veiligheidsmaatregelen bij vliegvelden en treinstations en ging het willekeurige controles uitvoeren in grensgebieden, als gevolg van de vier incidenten.

De bloedige aanslag in München geldt als de meest recente aanval. De dader van de schietpartij, een depressieve scholier, schoot half juli negen mensen dood. Door een serie aanslagen zijn in Duitsland sinds 18 juli elf mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.