Volledig scherm
PREMIUM
Het voormalige nazi-concentratiekamp Stutthof in Sztutowo in Polen. © AP

Duitse nazi-kampbewaker (94) staat terecht voor kinderrechter

In de Duitse stad Münster begint dinsdag een bijzonder proces. Terecht staat Johann R., die later deze maand zijn 95e verjaardag hoopt te vieren. Mogelijk slijt de van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden verdachte landschapsarchitect de rest van zijn levensdagen in de cel.

In de Duitse media wordt het proces tegen R. aangekondigd als misschien wel een van de laatsten tegen oorlogsmisdadigers uit de nazitijd. Opmerkelijk is dat een kinderrechter het vonnis zal vellen omdat de 94-jarige verdachte destijds minderjarig was. R. kan worden aangeklaagd na een Duitse wetswijziging. Hij staat niet terecht wegens specifieke misdaden die hij zelf zou hebben gepleegd, maar vanwege aantoonbare deelname aan georganiseerde misdaden tegen de menselijkheid. 

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.