Volledig scherm
PREMIUM
Het voormalige nazi-concentratiekamp Stutthof in Sztutowo in Polen. © AP

Duitse nazi-kampbewaker (94) staat terecht voor kinderrechter

In de Duitse stad Münster begint dinsdag een bijzonder proces. Terecht staat Johann R., die later deze maand zijn 95e verjaardag hoopt te vieren. Mogelijk slijt de van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden verdachte landschapsarchitect de rest van zijn levensdagen in de cel.

In de Duitse media wordt het proces tegen R. aangekondigd als misschien wel een van de laatsten tegen oorlogsmisdadigers uit de nazitijd. Opmerkelijk is dat een kinderrechter het vonnis zal vellen omdat de 94-jarige verdachte destijds minderjarig was. R. kan worden aangeklaagd na een Duitse wetswijziging. Hij staat niet terecht wegens specifieke misdaden die hij zelf zou hebben gepleegd, maar vanwege aantoonbare deelname aan georganiseerde misdaden tegen de menselijkheid. 

  1. Kim Jong-un noemt top met Russische president Poetin na afloop ‘zeer substantieel’

    Kim Jong-un noemt top met Russische president Poetin na afloop ‘zeer substanti­eel’

    In het Russische Vladivostok is de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen. De ontmoeting gebeurde onder vier ogen en duurde ruim een uur. ,,We hebben een zeer substantiële gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aanbelangen”, aldus Kim. Hij bedankte Poetin ook voor ‘een heel goed moment’. Het was de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.