Volledig scherm
Bloemen en een briefje met de vraag 'Waarom?' op de plek van de schietpartij in München. © afp

Duitse politici willen wapenwetten herzien na München

Verschillende Duitse politici vinden dat er kritisch gekeken moet worden naaar de huidige wapenwetgeving. Aanleiding voor de oproep is de schietpartij vrijdag in München waarbij een 18-jarige negen mensen doodschoot.

Volledig scherm
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere. © afp

In een interview met de krant Bild zegt de minister van Binnenlandse Zaken zondag dat het belangrijk is erachter te komen hoe de man een pistool kon bemachtigen. 'Daarna moeten we zeer voorzichtig evalueren of en waar er verdere wijzingen in wetten nodig zijn', aldus Thomas de Maiziere. Volgens de minister moeten Duitse wapenwetten bekeken worden en waar nodig verbeterd. De Maiziere zei in het interview dat de wetgeving nu al strikt is en dat Europa zich ook buigt over richtlijnen.

De dader schoot zichzelf na de schietpartij dood. In de rugzak die hij bij zich droeg vond de politie grote hoeveelheden munitie, wat betekent dat het dodental ook hoger had kunnen zijn. Er loopt een onderzoek naar het pistool en hoe de man die kon verkrijgen. Volgens de politie had hij psychische problemen en was hij geobsedeerd door massale schietpartijen. Het drama vond precies vijf jaar na de schietpartij in Noorwegen plaats waarbij Anders Brevik 77 doodde.

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel pleit nu voor herziening van de wapenwetten. 'We moeten er alles aan blijven doen om de toegang tot dodelijke wapens te beperken en streng te reguleren', aldus Gabriel in een interview met de persgroep Funke. Hij zei dat autoriteiten onderzoeken hoe iemand met psychologische problemen aan een wapen kon komen.