Duitse politie heeft handen vol aan klimaatactivisten

VIDEOKlimaatprotesten in het gebied tussen de Duitse steden Aken en Keulen houden bezorgen de politie handenvol werk. Na de bestorming gisteren van een dagbouwmijn ten zuiden van Mönchengladbach door honderden activisten, waren er vanochtend nog ongeveer 250 in de mijn.

Het gaat om een grote bruinkoolmijn bij de plaats Jackerath. De politie heeft de groep demonstranten naar eigen zeggen onder controle en brengt ze groepsgewijs weg. Elders blokkeren ongeveer 800 demonstranten een spoorlijn. Gisteren werden ook twee tankstations van het Duitse energiebedrijf RWE in Mönchengladbach in brand gezet tijdens klimaatbetogingen.

De klimaatacties begonnen vrijdag in Aken waar ongeveer 40.000 activisten bijeen kwamen. Zaterdag waren er op diverse plekken acties. Bij confrontaties raakten acht politiemensen gewond. Volgens de politie waren er ook onder de demonstranten gewonden maar die hebben zich niet gemeld.

De politie hield een groot aantal demonstranten aan, maar gaf geen exacte aantallen. Ondanks waarschuwingen drongen zaterdag grote groepen actievoerders de open mijn in. De aangehouden personen kunnen worden aangeklaagd wegens huisvredebreuk en het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. De politie wees kritiek van de hand dat gearresteerde activisten urenlang geen water of voedsel kregen.

De politie houdt zondag rekening met nieuwe acties en houdt manschappen achter de hand.

Volledig scherm
Klimaatactivisten gisteren bij de kolenmijn. Zo'n 250 mensen hebben zich verschanst in de mijn. © Federico Gambarini/dpa
Volledig scherm
Demonstranten bezetten de spoorlijn naar de bruinkoolmijn. © Henning Kaiser/dpa
Volledig scherm
© Marcel Kusch/dpa