Volledig scherm
Walter Lübcke. © AFP

Duitse politie onderzoekt bedreigingen aan adres doodgeschoten politicus

De Duitse politie onderzoekt of er verband bestaat tussen de dood van CDU-politicus Walter Lübcke en bedreigingen aan zijn adres vanuit extreemrechtse hoek. De 65-jarige werd gisteren door een familielid gevonden op het terras van zijn woning in Wolfshagen. Hij bleek te zijn omgebracht met een schot door het hoofd. 

Plaatsvervangend regiopresident Hermann-Josef Klüber zei gisteren dat Lübcke de afgelopen jaren keer op keer door bepaalde groeperingen bedreigd. Een daarvan bestaat uit zogenoemde ‘rijksburgers’, die zich ‘veelvuldig in onbeschaamde teksten tot ons wenden en ook bedreigingen uiten aan het adres van de president’, aldus Klüber. 

De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet, die nu onder meer kijken of er verband is met de dreigementen. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de politicus van dichtbij is beschoten met een kort handvuurwapen. Verdere omstandigheden rond zijn overlijden zijn onduidelijk, maar zelfmoord wordt uitgesloten, gezien het feit dat er op de plaats delict geen vuurwapen is aangetroffen. 

Rechtsextremisten hebben Lübcke na zijn dood beledigd en beschimpt. Velen tonen zich verheugd, aldus de Duitse zender ARD. De CDU-politicus was een warm pleitbezorger van Angela Merkels migrantenbeleid als uiting van christelijke naastenliefde. Lübcke was ook een uitgesproken tegenstander van Pegida. Hij riep de aanhangers van de beweging op om Duitsland te verlaten als ze niets met christelijke waarden op hadden.