Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Duitse politie pakt leden Nederlandse Audi-bende op na wilde klopjacht

UpdateIn het Zuid-Duitse Germering en Gilching zijn vannacht vier leden van een plofkrakersbende opgepakt nadat een kraak kon worden voorkomen. Een van de mannen werd neergeschoten bij de geldautomaat. Een ander is nog steeds op de vlucht. 

Volgens Duitse media gaat het om leden van de vanuit Nederland opererende Audi-bende. Twee mannen probeerden vannacht rond half drie een geldautomaat van een vestiging van de Sparda-Bank op te blazen in Germering, dat iets ten westen van München ligt. Hun actie werd onderbroken door de politie. 

Eén van de verdachten vluchtte te voet. De ander (27 jaar) stapte volgens Süddeutsche Zeitung in een gestolen Audi RS 5 Quattro en probeerde zich daarmee een weg langs verschillende politiewagens te banen. Vijf auto's van de politie raakten daarbij beschadigd en drie agenten gewond. 

Ondertussen openden andere agenten het vuur op de man in de vluchtauto. Hij kon uiteindelijk worden gestopt toen een politiebusje de Audi ramde en hij door een politiekogel in zijn schouder werd geraakt. 

Klopjacht

Tijdens de snel daarna opgezette klopjacht - er werd onder meer een politiehelikopter ingezet - werden een half uur later in een appartement in het nabijgelegen Gilching drie andere verdachten opgepakt. Het gaat volgens Duitse media om een 47-jarige man en twee vrouwen van 17 en 19 jaar. 

,,We gaan er nu van uit dat ze betrokken waren bij de logistiek en het bespioneren van banken”, lichtte Markus Kraus namens de politie van München de rol van het later gearresteerde drietal toe tijdens een persconferentie. De internationale bende die vanuit Nederland opereert, was al langer in het vizier van de onderzoekers en werd vannacht gevolgd tijdens het voorbereiden van de kraak. Volgens Kraus zouden de bendeleden vorige week maandag in de buurt van München zijn gearriveerd. Ze worden ook in verband gebracht met een serie kraken in de afgelopen twee jaar. In de plaatsen Ottobrunn, Grünwald en München zou 900.000 euro zijn buitgemaakt. 

Martin Bernstein on Twitter

Dramatische Szenen in Germering. @PolizeiMuenchen schnappt Geldautomatenknackerbande. Fluchtversuch durch Schuss gestoppt. 1 Täter flüchtig. 4 festgenommen, 3 davon in Gilching. Mehr auf @SZ_Muenchen

,,We hebben het over professionals”, zegt politiewoordvoerder Marcus da Gloria Martins tegen die media. ,,De Champions League als het gaat om criminelen.” 

Gas

De politie gaat ervan uit dat de mannen de geldautomaat wilden opblazen nadat zij daarin een gas hadden gevoerd. Hun identiteit werd niet bekend gemaakt. De neergeschoten verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Hij verkeert niet in levensgevaar. Naar de te voet ontsnapte verdachte wordt nog steeds gezocht.

De aangehouden verdachten zullen morgen worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Ze worden vandaag verhoord.  

Lees door onder de tweet.

Polizei München on Twitter

Aufgrund eines Einsatzes wegen #Geldautomatsprenger sind in #Germering eine Vielzahl von Polizeikräften sowie der Hubschrauber eingesetzt. Es besteht keine Gefahr für die Bevölkerung. Weitere Information folgen im Laufe des Vormittags.

Audi-bende

De zogeheten Audi-bende is al enkele jaren actief in Duitsland omdat de Nederlandse geldautomaten steeds beter beveiligd zijn. De groep plofkrakers, zo’n 200 man groot en vooral uit de regio Utrecht, rijdt met snelle (gestolen) Audi’s naar Duitsland om daar een plofkraak te plegen. Ze vluchten vervolgens in hun Audi’s met hoge snelheid weer naar Nederland.

De grote groep huurt in Duitsland ook wel eens ruimtes om het materiaal dat ze bij de plofkraken gebruiken, op te slaan. De bende zou verantwoordelijk zijn voor honderden kraken in Duitsland.

  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.