Volledig scherm
Vluchtelingen wachten op hun registratie in Berlijn. © afp

Duitse politie: Vluchtelingen massaal niet gecontroleerd

Slechts een klein deel van de vluchtelingen die de afgelopen maanden Duitsland zijn binnengekomen is gecontroleerd. Duitse politiewoordvoerders waarschuwen dat in 'honderdduizenden gevallen' geen vingerafdrukken zijn afgenomen en dat niet bekend is wie deze asielzoekers zijn.

,,Dit levert een gevaar op voor de binnenlandse veiligheid", schrijft Jörg Radek, vice-voorzitter van de politievakbond GdP, in een brandbrief aan Angela Merkel. De krant Die Welt is in het bezit van de brief.

Volgens Radek is door de ontstane situatie het verzamelen van gegevens over terreurcommando's, die met de vluchtelingen meereizen, in het gedrang geraakt. Dit beoordeelt hij als 'staatsgefährdend': een gevaar voor de staat. Tenminste twee van de aanslagplegers van Parijs stonden als vluchteling geregistreerd in Griekenland.

Radek pleit bij Merkel voor meer personeel en betere technologie om asielzoekers op grotere schaal en nauwgezetter te kunnen identificeren.

Valse paspoorten
Een groot deel van de asielzoekers - zo'n 70 procent - die de Oostenrijks-Duitse grens oversteken heeft geen identiteitspapieren bij zich. Gevreesd wordt dat anderen reizen met valse Syrische paspoorten.

Die Welt berichtte eerder dat in Syrië, Irak en Libië tienduizenden blanco paspoorten in handen zijn gevallen van terreurgroep Islamitische Staat.  Ook beschikt IS over originele drukmachines en paspoortstempels.

,,Vervalste documenten zijn door grensbewakers vrij eenvoudig te herkennen", zei André Schulz, van de Bund Deutscher Kriminalbeamter tegen Die Welt. ,,Maar het wordt een probleem als die passen met de echte drukmachines in het land van herkomst zijn gemaakt."

Speciaal identiteitsbewijs
In 2015 kwamen meer dan een miljoen asielzoekers naar Duitsland. De bondsregering besloot onlangs om een speciaal vluchtelingenidentiteitsbewijs in te voeren en een centrale databank in te richten.

De politiewoordvoerders juichen die besluiten toe. Zij dringen er bij de regering verder op aan om met de EU-partners af te spreken om in de toekomst alleen nog vooraf geïdentificeerde asielzoekers toe te laten.